Fostul director comercial al SNP Petrom, sucursala PECO Bihor, Constantin Rada, a câştigat procesul intentat statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Magistraţii au decis că bihoreanul nu a avut parte de un proces echitabil, stabilind ca statul să îi achite acestuia despăgubiri morale în valoare de 3.000 de euro.

Cu legea pe fărădelege călcând
Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat în cauza "Rada împotriva României", constatând încălcarea art. 6 alin. 1 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care garantează dreptul la un proces echitabil. În fapt, reclamantul a arătat că, printr-o decizie din anul 2000 a angajatorului său, SNP PETROM, a fost transferat din postul de director comercial la Sucursala PECO Bihor pe postul de şef serviciu în cadrul aceleiaşi sucursale. Rada a contestat decizia, iar printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă pronunţată de Tribunalul Bihor, în septembrie 2001, contestaţia sa a fost admisă, pârâta fiind obligată să-l reintegreze pe postul deţinut anterior. Procurorul general a promovat recurs în anulare împotriva hotărârii Tribunalului Bihor, care a fost admis de Curtea Supremă de Justiţie. Ulterior, bihoreanul s-a plâns la Strasbourg de încălcarea dreptului său la un proces echitabil, arătând că desfiinţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile pe calea recursului în anulare încalcă principiul securităţii raporturilor juridice. Prin hotărârea din 8 noiembrie 2007, Curtea a reamintit jurisprudenţa sa în cauzele Brumăescu şi S.C. Maşinexportimport SA, potrivit căreia desfiinţarea, pe calea recursului în anulare, a unei hotărâri judecătoreşti irevocabile prin care s-a recunoscut un drept civil în favoarea reclamantului, încalcă principiul securităţii juridice şi, pe cale de consecinţă, dreptul la un proces echitabil.

Persecutat şi somat să renunţe la proces
Constantin Rada era directorul comercial al PECO Bihor şi, în acelaşi timp, preşedintele Asociaţiei Acţionarilor. "Destituirea mea din funcţie a fost rezultatul faptului că am luptat pentru drepturile acţionarilor. Am deranjat multă lume în timpul procesului de privatizare şi m-am opus mai multor decizii pe care le-am considerat a fi împotriva intereselor acţionarilor", a declarat Constantin Rada. Ca urmare a acţiunilor sale, fostul director comercial susţine că a fost persecutat şi destituit, fără motive. Decizia de destituire a fost contestată, iar magistraţii Judecătoriei Oradea şi ulterior ai Tribunalului Bihor i-au dat câştig de cauză angajatului. "Sentinţa prin care trebuia să fiu repus în funcţie nu a fost pusă în aplicare timp de şase luni. Pur şi simplu au refuzat, deşi hotărârea instanţei a fost definitivă şi irevocabilă. Am fost transferat de la un birou la altul. Apoi, directorul general a făcut un memoriu către ministrul justiţiei de atunci, Rodica Stănoiu, şi, printr-un recurs în anulare, admis de Curtea Supremă de Justiţie, s-au desfiinţat toate deciziile favorabile mie. Într-un final, la sfârşitul anului 2006, am fost pus pe lista de disponibilizări", mai spune Rada, adăugând că, în timpul proceselor, a fost chiar somat să renunţe la acţiunile îndreptate împotriva Petrom.

Acum, bihoreanul va primi din partea statului despăgubiri morale în valoare de 3000 de euro. Decizia CEDO va fi publicată în Monitorul Oficial, iar acordarea banilor cade în sarcina Ministerului de Finanţe. Mai mult, potrivit Codului de procedură penală, statul se poate îndrepta împotriva magistraţilor care au judecat cauza, dacă se va dovedi că din pricina incompetenţei sau a relei credinţe a acestora s-a produs prejudiciul. "Nu ştiu cum o să procedez mai departe. Cel mai probabil însă voi solicita reparaţii materiale şi morale PETROM, precum şi achitarea salariului cuvenit pentru întreaga perioadă care s-a scurs de la destituirea mea abuzivă până acum", a adăugat Constantin Rada.