Terenurile pentru tineri, visul unei nopţi de vară (electorală)
De la entuziasmul primului ţăruş la dezamăgirea primei ţepe
Speranţa tinerilor orădeni de a-şi ridica o casă a renăscut în urmă cu doi ani, o dată cu intrarea în vigoare a Legii 15/2003, care le oferea posibilitatea de a solicita administraţiilor locale, în a căror rază teritorială locuiesc, terenuri pentru construcţie. Aplicarea legii a fost, însă, zădărnicită de indiferenţa şi nepăsarea primarilor care prea puţin s-au arătat interesaţi să identifice suprafeţele de teren care să poată fi dăruite miilor de tineri fără locuinţă.
O situaţie identică a fost înregistrată şi în Oradea. Dacă înainte de campania electorală locală s-a găsit timp pentru atribuirea unui număr de 275 parcele, după alegeri continuarea acestui proiect a fost abandonată. Pe la începutul anului trecut, se vehiculau nu mai puţin de 410 parcele, a câte 250 mp situate pe Calea Clujului, care ar fi fost identificate de specialiştii municipalităţii, pentru ca, în a doua parte a anului 2004, să iasă la iveală realitatea: doar 391 de loturi au fost identificate, din care doar 275 au putut fi şi atribuite beneficiarilor. Cu toate acestea, nici pâna la ora actuală executivul orădean nu şi-a respectat promisiunea de a repartiza tinerilor cele 410 terenuri pentru case. Una dintre explicaţiile pentru care s-a renunţat la planul iniţial a fost că perimetrul identificat este subtraversat de reţelele de alimentare cu apă din Criş a Electrocentrale Oradea aşa că a trebuit să se renunţe la câteva parcele. Nu este mai puţin adevărat că neatribuirea celor 116 parcele, la mai mult de un an de la demararea acestei acţiuni, se datorează şi faptului că Primăria Oradea nu a reuşit să le facă "toaleta juridică" la timp fapt care a determinat amânarea punerii lor în posesie.
La anul şi... la mulţi ani?!
Mai mult, tinerii cărora le-au fost atribuite terenurile sunt obligaţi, potrivit unei hotărâri a CLO, ca, într-un an de la data punerii în posesie (martie-mai 2004) să obţină toate avizele de construcţie necesare demarării lucrărilor. O cerinţă care nu a putut fi pusă în practică, deoarece în această zonă lucrările de construcţie a caselor nu pot fi demarate decât după realizarea drumurilor de acces, a racordurilor la apă, canal şi electricitate. Însă, în 2004, mai ales după ce a căzut cortina peste campania pentru alegerile locale, acest lucru nu a mai fost o prioritate pentru executivul local. De abia în bugetul pentru acest an, Primăria Oradea a prevăzut aproximativ 3,6 miliarde lei pentru construcţia străzilor în această zonă. În ce priveşte asigurarea utilităţilor de alimentare cu apă, investiţia R.A. Apă Canal se ridică la 57,423 miliarde de lei iar durata realizării este de 12 luni.
Cît despre lucrările de alimentare cu energie electrică, acestea revin Electrica SA Oradea. "Pentru a demara în această zonă lucrările, nu este suficient ca Primăria Oradea să ne trimită doar o simplă adresă în acest sens. Lor le revine obligaţia să ataşeze cererii şi Planul de Urbanism de Detaliu, în baza căruia Electrica să poată demara proiectul de lucrări", ne-a precizat Gheorghe Bogdan, purtătorul de cuvânt de la Electrica. Însă, aşa cum ne-a obişnuit, până când executivului local va demara toate aceste acţiuni, va mai trece cu siguranţă un an...
Până în prezent, la Primăria Oradea, au fost înregistrate 1.729 de solicitări de teren, însă până la această dată, serviciile specializate ale acestei instituţii nu au identificat alte terenuri disponibile, în afara celor 391 de parcele, în vederea atribuirii acestora beneficiarilor Legii 15/2004.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.