Recent, Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal a transmis conducerii Primăriei orădene o scrisoare bilingvă de un cinism care frizează absurdul, mai ales că unele paragrafe conţin termeni ultimativi! Este vorba de inscripţionarea bilingvă a plăcuţelor cu denumirea străzilor.

Scrisoarea începe într-un stil prefăcut, oarecum mieros: „Mândri de faptul că oraşul nostru Oradea întotdeauna a fost un exemplu de invidiat al toleranţei şi al convieţuirii fără conflicte, acest lucru fiind valabil şi în zilele noastre, prin prisma argumentelor enumerate mai jos, transmitem dorinţa comunităţii maghiare a oraşului."
Adică nu este vorba de dorinţa tineretului maghiar din Oradea, ci pur şi simplu este vorba de dorinţa tuturor maghiarilor. Asta da, asociaţie! A surclasat UDMR şi Asociaţia Civică Maghiară în privinţa consultării tuturor maghiarilor, nu numai a tineretului! Iată şi câteva „argumente" care pledează pentru inscripţionarea bilingvă a plăcuţelor cu denumirea străzilor:
„Datorită stării avansate de degradare şi a lipsei unei forme (sic) sau a unui stil uniform, schimbarea plăcuţelor cu denumirea străzilor este o problemă actuală. Conform recensământului din 2002, în proporţie de 27 la sută din locuitorii oraşului nostru sunt cei cu limba maternă maghiară, ca număr, aproape şaizeci de mii de persoane..."
Semnatarul epistolei nu pomeneşte nimic de ţiganii care la recensământ s-au declarat maghiari numai pentru că vorbesc această limbă, urmare a asimilării acestora de către comunităţile maghiare, fiind momiţi şi cu unele avantaje materiale. La următorul recensământ, procentajul maghiarilor va scădea sub 20 la sută, fiindcă romii nu vor risca să piardă fondurile europene care le vor fi alocate. Mai mult, acum romii sunt asistaţi de către jurişti bine pregătiţi, conaţionali de-ai lor, care le vor explica importanţa apartenenţei la această etnie. Iată de ce procentul de 27 la sută scârţâie penibil. Un alt argument prezentat este că „în ţara noastră avem nenumărate exemple pozitive în privinţa expunerii de către primării a plăcuţelor bilingve cu denumirea străzilor: Sibiu, Odorheiu Secuiesc, Sfântu Gheorghe." Şi în cazul acestui „argument", secuii au fost amestecaţi vârtos cu ungurii în dorinţa obţinerii unor procente care să faciliteze minoritarilor calea spre alte propuneri, care mai de care mai năstruşnice.
Tonul ultimativ al semnatarilor scrisorii răzbate cât se poate de evident în ultima parte:
„Cerem ca toate tăbliţele cu denumirea locurilor publice (străzi,
bulevarde, parcuri, alee, pieţe etc.) expuse pe raza municipiului Oradea, cu ocazia schimbării apropiate, să fie înlocuite cu plăcuţe cu conţinut bilingv. Dacă acest lucru nu este posibil în perioada apropiată, cerem complectarea(sic!) plăcuţelor existente cu conţinutul propriu în limba maghiară. Considerăm foarte important să precizăm că orice soluţie parţială, cum ar fi expunerea în limba maghiară doar a tipului de loc public(stradă, bulevard, piaţă etc.), fără să apară şi denumirea propriu-zisă, deci traducerea denumirii în limba maghiară a locului public, este cu totul inacceptabil. Soluţionarea în acest fel reprezintă o jignire(!?) la adresa comunităţii noastre, înjosirea limbii şi culturii noastre(!?), sugerează că limba şi cultura maghiară este de gradul doi şi este inferioară culturii şi limbii majoritare."
Aşadar, stimaţi edili, din punctul de vedere al Asociaţiei Tineretului Maghiar din Ardeal nu mai există cale de întors! Din cauza plăcuţelor cu denumirea străzilor doar în limba română, concetăţenii maghiari au început să se rătăcească pe străzi, deşi de atâţia amar de ani au nimerit întotdeauna drumul spre casă. Acum vor plăcuţe bilingve! Inscripţionarea doar cu denumirea „utca" nu e suficientă, vor şi traducerea în limba maghiară a străzilor Bălcescu, Dacia, Magheru, Moscovei etc. De altfel, se pare că această asociaţie a luat iniţiativa în urmă cu câteva luni, inscripţionarea în limba maghiară a străzilor municipiului Oradea, pe bază de şabloane confecţionate artizanal, spre indignarea locuitorilor, inclusiv a unora chiar de naţionalitate maghiară! În loc ca această fantomatică asociaţie să iniţieze măsuri ecologice benefice urbei în care respirăm cu toţii, reprezentanţii acesteia nu mai pot dormi de grija plăcuţelor cu denumirea străzilor. Halal preocupare!
Solicităm conducerii Primăriei municipiului Oradea supunerea acestei „doleanţe" în atenţia Consiliului Local şi stoparea acestei mascarade care creează deservicii acestui oraş european.