Un prost montează o plăcuţă şi zece deştepţi se chinuie s-o scoată
"Locotenenţii" lui Tokes pun orădenilor (pen)sula în coaste
Sub privirile îngăduitoare ale autorităţilor locale, care îşi pasează una alteia responsabilităţile, evitând să ia o decizie tranşantă în problema inscripţiilor în limba maghiară apărute pe străzile din Oradea, actele de nesupunere civică ale etnicilor maghiari s-au înmulţit, luând amploare în aceste zile. Punctul maxim al sfidării de care au dat dovadă unii dintre conaţionalii maghiari a fost atins ieri, când pe strada Primăriei, la intersecţia cu strada Jean Calvin, au apărut plăcuţe inscripţionate cu denumirea maghiară a acestor două străzi. Totul se întâmpla la doar câţiva paşi de sediul Oficiului Parohial Reformat Oradea Oraşul Nou, acolo unde episcopul Tokes Laszlo, înconjurat de acoliţii săi, îşi pregăteau imaginea de victime ale autorităţilor române. Mai mult, tinerii maghiari care îl înconjurau pe acesta au şi recunoscut cu seninătate că ei sunt autorii faptelor reprobabile.
Un prost montează o plăcuţă şi zece deştepţi se chinuie s-o scoată
"Locotenenţii" lui Tokes pun orădenilor (pen)sula în coaste
În urmă cu un an, o hotărâre de Consiliu Local Oradea autoriza ca pe plăcuţele de pe străzile orădene să fie trecută şi denumirea în maghiară a cuvântului "stradă". Astfel, pe plăcuţele actuale mai trebuia să apară doar cuvântul maghiar "utca".
Cu (pen)sula în coaste
Nemulţumiţi că nu au obţinut de la consilieri avizul pentru traducerea în limba maghiară şi a denumirii străzii, un grup de maghiari a decis să-şi facă singur dreptate. Înarmaţi cu şabloane şi vopsea ei, au început să redenumească actualele străzi, imprimând pe importante clădiri din oraş numele unor personalităţi maghiare care, prin atitudinea lor, au adus grave prejudicii naţiunii române. Au început cu schimbarea denumirii Pieţei Unirii în "Szent Laszlo Ter", strada Moscovei a devenit peste noapte "Szilagyi Dezso", un oarecare fost ministru al Justiţiei în timpul Imperiului Austro-Ungar, necunoscut chiar şi în rândurile maghiarilor de aici, iar Bulevardul Ştefan cel Mare poartă numele "Arpad Vezer", cel care a declanşat ofensiva de cucerire a voievodatelor şi ducatelor româneşti. Iar exemplele nu se opresc aici.
Aşchia nu sare departe de trunchi
Deşi sesizate cu privire la aceste prime acte de vandalism, nici Inspectoratul Judeţean de Poliţie, nici Primăria Oradea nu au luat nicio măsură. Având de partea lor atitudinea indiferentă a acestor autorităţi reprezentative ale oraşului, activitatea de maghiarizare a străzilor orădene a luat amploare. Dacă, până acum, grupul de intervenţie s-a folosit de tehnici mai rudimentare pentru a-şi pune în practică programul, acum el a renunţat la şabloane şi vopsea şi a confecţionat plăcuţe de tablă, identice cu cele pe care Primăria Oradea le foloseşte actualmente. De ieri, pe strada Primăriei, la intersecţia cu Jean Kalvin, pe pereţii Bisericii reformate de aici şi pe un alt imobil de vizavi au fost montate trei plăcuţe cu denumirile în maghiară a acestor străzi. Astfel, sub plăcuţa cu Strada Primăriei, a fost montată plăcuţa cu "Varashaza u.", iar sub cele cu Jean Kalvin - "Kalvin Ianos utca". Pentru a atrage şi mai mult atenţia, noile inscripţii sunt mult mai vizibile, ele fiind mult mai mari. La doi paşi de locul în care acestea au fost montate îşi are sediul, întâmplător, chiar Oficiul Parohial Reformat Oradea Oraşul Nou, pe unde episcopul reformat Tokes Laszlo îşi face timp să treacă. Consilierul personal al episcopului s-a declarat mulţumit de montarea plăcuţelor şi a declarat că ştia de acest lucru şi că a susţinut acest demers. De asemenea, un tânăr din anturajul lui Tokes a recunoscut că el a montat placuţele, iar lângă el, Tokes privea cu satisfacţie la numele în maghiară al celor două străzi.
Huţa-huţa cu plăcuţa
Viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia, sesizată în legătură cu acest nou incident, a declarat că cele trei plăcuţe au fost montate ilegal şi că nu există o hotărâre de Consiliu Local Oradea în acest sens. Celălalt viceprimar, Mihai Groza, a fost mult mai tranşat. Mai mult, Groza a şi sesizat organele de poliţie în acest sens. "E un gest făcut de persoane iresponsabile, care nu au legătură cu UDMR. Am sesizat de urgenţă Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Nicio lege nu le dă dreptul să facă aşa ceva. Vom demonta aceste plăcuţe", a precizat viceprimarul Mihai Groza. În timp ce reprezentanţii Primăriei Oradea arată cu degetul către organele de poliţie că nu iau măsurile ce se impun pentru a pune capăt unor astfel de acte neconstituţionale, şefii Poliţiei consideră că nu e treaba lor să se ocupe de "zugrăveli şi dat jos plăcuţe": "Nu e treaba Poliţiei. Primăria Oradea constată că aceste plăcuţe nu sunt puse bine şi le dă jos. Poliţia nu se ocupă de zugrăveli şi dat jos plăcuţele", a declarat comisarul-şef al IJP Bihor, Liviu Popa.
Prinde orbul, scoate-i ochii...
Un alt incident care trebuie semnalat este şi apariţia, în urmă cu o săptămână, la intrarea în Episcopia Bihor, a unui însemn cu denumirea "Episcopia", ca şi cum acest cartier al Oradiei ar fi ajuns peste noapte o localitate de sine stătătoare. Aici, locuitorii au şi început să se întrebe dacă nu cumva cartierul lor a fost transformat în comună fără consultarea lor. Tot în cursul zilei de ieri, la sesizarea Primăriei Oradea, Serviciul Poliţiei Rutiere a demontat panoul cu Episcopia. "Am găsit două panouri cu înscrisul "Episcopia", pe care le-am dat jos. Ele nu aveau autorizaţie nici din partea noastră, nici din partea Primăriei Oradea. Montarea acestora nu are nicio logică, din moment ce Episcopia Bihor este un cartier al oraşului Oradea. Nu ştim cine sunt făptuitorii", a declarat inspector principal Claudiu Ciuclea, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.