Cum iarna trecută s-a dovedit deosebit de blândă, constructorii orădeni au mizat că şi în acest an divinitatea se va arăta la fel de îngăduitoare cu ei, motiv pentru care nu s-au grăbit să termine lucrările edilitare angajate până la venirea iernii. Sezonul rece şi ploios a venit însă mai repede, luând prin surpindere atât beneficiarii lucrărilor, care au dovedit de-a lungul anului multă clemenţă, cât şi antreprenorii.

 

În acest an Primăria Municipiului Oradea a avut de urmărit 74 lucrări de înlocuire şi extindere reţele de canalizare, apă, reţele termice şi gaz pentru care au fost eliberate avize de desfacere pavaj. Dintre acestea, 26 au avut ca beneficiar firma Keviep. Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia Tehnică a PMO, din cele 26 de străzi pe care Keviep trebuia să le finalizeze mare parte în anul 2006, niciuna nu a fost finalizată la termen. Pentru toate aceste străzi firma maghiară a solicitat prelungirea termenului, în unele cazuri aceste prelungiri fiind acordate chiar şi de şapte ori. Pe strada Zărandului lucrările ar fi trebuit finalizate încă din septembrie 2006, însă de-a lungul timpului s-a cerut de şapte ori prelungirea termenului iniţial.

Ploaia i-a scos pe muncitori la lucru

Lucrările pe strada Constanţei au fost programate să înceapă încă din iunie a.c., însă abia de două săptămâni echipa de la Keviep s-a prezentat aici la lucru. Cu toate că ieri, pe o ploaie torenţială, muncitorii de la Keviep erau prezenţi la lucru, locuitorii de pe stradă erau foarte nemulţumiţi. "E o bătaie de joc. De luni în şir ne tot ţin aşa. Au început cu Izvorului, unde au lucrat patru luni, timp în care accesul în zonă al maşinilor a fost restricţionat. Nici pe strada Depoului lucrările nu avansează, pentru o porţiune de 20 de metri trebuie să înconjurăm întreaga zonă. Şi eu am firmă de construcţie şi ştiu cât timp necesită o astfel de lucrare", a declarat Doina Stanciu. Nemulţumirile nu se opresc aici, chiar dacă lucrările pe strada Izvorului s-au finalizat, în urma săpăturilor au rămas şanţuri şi gropi pline de noroi, strada arătând mai rău decât înainte. Cu toate că este o stradă intens circulată, în zonă aflându-se Spitalul TBC, lucrările de asfaltare au început din celălalt capăt, tronsonul care duce la spital dinspre Ştefan cel Mare rămânând până la anul neasfaltat. Dacă pentru şoferi porţiunea este greu de traversat, pentru pietoni drumul până la spital este un adevărat coşmar. Fără un mijloc de transport în comun, vizitatorii bolnavilor sunt nevoiţi să străbată pe jos aprope un kilometru de drum, ferindu-se de maşini şi de gropile pline cu noroi. O altă stradă pe care angajaţii de la Keviep lucrau ieri e Matei Corvin. Trei muncitori „înarmaţi" cu o găleată, o roabă şi o lopată încercau să facă faţă ploii torenţiale care le umpluse cu apă şanţul săpat. Dacă temperaturile ridicate din această vară i-au ţinut la distanţă pe muncitori de lucrări, se pare că vremea ploiasă este... ideală.

Alt şantier deschis în prag de iarnă este cel de pe strada Luminiţei. Aici de-a lungul întregii străzi au fost ridicate mormane de pământ, circulaţia rutieră fiind complet suspendată. În caz de urgenţă medicală sau de incendiu, şansele de intervenţie sunt practic nule, din cauza stării drumului. În acest caz, vina nu aparţine constructorului, care a primit frontul de lucru doar de câteva luni. Compania de Apă însă pare dispusă să continue lucrările programate pe străzile orădene, în această săptămână urmând să înceapă lucrările pe strada Roşiorilor şi pe Pescăruşului. Însă vremea va fi cea care va avea ultimul cuvânt.