Zoo primeşte bani, nu şi teren
După ce, în cursul zilei de marţi, viceprimarul Oradiei, Mihai Groza, anunţa că se impune convocarea de urgenţă a Consiliului Local Oradea, în vederea alocării unei suprafeţe de teren Grădinii Zoologice Oradea, ieri, la o zi după această declaraţie, consilierii orădeni s-au văzut nevoiţi să aprobe o hotărâre având un cu totul alt conţinut decât cel prezentat cu 24 de ore înainte.
În cadrul unei conferinţe de presă, viceprimarul Groza preciza că pe adresa Primăriei Oradea a venit din partea Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor o solicitare de alocare, pe lângă cele 3,7 ha pe care le deţine acum Grădina Zoologică, a unei suprafeţe de 2,3 ha, aflate în vecinătate. De asemenea, în aceeaşi solicitare se preciza şi asumarea din partea CLO a cotei de 25% din investiţia necesară a se realiza pentru Grădina Zoologică, diferenţa de 75% urmând să fie suportată de Ministerul Mediului. Însă acest ultim aspect a fost trecut sub tăcere de către vicele Groza. La doar 24 de ore de la acest anunţ, pe masa consilierilor locali convocaţi de urgenţă este pus un proiect de hotărâre, prin care se solicită din partea Primăriei Oradea doar aprobarea cotei de până la 25%, reprezentând contribuţia municipiului Oradea la asigurarea cofinanţării, fără să se facă nicio referire la cele 2,3 ha necesare a fi alocate în vederea atingerii standardelor funcţionării Grădinii Zoologice. O hotărâre încropită la repezeală, şi culmea aprobată de consilierii locali, care vine să absolve, în caz de eşec, conducerea Primăriei Oradea de vina de a nu fi întreprins nimic concret în vederea salvării Grădinii Zoologice. Mai mult, tot ce executivul orădean a făcut până acum indică faptul că, în realitate, nu se doreşte soluţionarea acestei probleme, motiv pentru care conducerea PMO a şi tărăgănat atât de mult luarea unei decizii. Toate documentele vin să întărească această constatare.
Proprietari peste noapte
Astfel, pe data de 18 octombrie a.c., pe adresa Primăriei Oradea ajunge o invitaţie din partea Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, prin care executivul orădean este rugat să aibă amabilitatea de a transmite ministerului o hotărâre de Consiliu Local privind decizia de amenajare a Grădinii Zoologice şi acordul cu privire la asigurarea cofinanţării, precum şi hotărârea de CL privind aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici. Pentru a se asigura de insuccesul demersului, dar în acelaşi timp luându-şi şi măsuri de prevedere pentru a nu i se reproşa dezinteresul, conducerea PMO nu a promovat nicio hotărâre de aprobare a SF, invocând că nu are întocmit un asemenea act. În aceste condiţii, e greu de crezut că MMDD va accepta simpla solicitare a PMO de a finanţa modernizarea Grădinii Zoologice. Mergând pe aceeaşi linie, cu toate că i s-a pus în vedere, chiar şi prin adresa Instituţiei Prefectului judeţului Bihor că trebuie să mai aloce către Zoo un teren de 2,3 ha, o condiţie esenţială pentru primirea cofinanţării de la minister, conducerea municipalităţii orădene a decis să nu dea curs unei asemenea solicitări, asigurându-se parcă, încă o dată, de insuccesul proiectului. Chiar dacă la nivelul PMO s-a luat decizia de a trece sub tăcere declaraţia publică făcută de Mihai Groza înainte cu o zi, cu privire la extinderea suprafeţei, consilierul local PSD Silvia Suciu a cerut în şedinţa CLO de ieri alocarea unei suprafeţe necesare amenajării Grădinii. Mai mult, aceasta a arătat că, în vecinătatea Grădinii, firma de salubritate RER Ecologic Service s-a intabulat pe terenul aflat, până nu demult, în proprietatea municipiului Oradea. Silvia Suciu a precizat că, la data înfiinţării firmei RER, Consiliul Local Oradea a venit cu o contribuţie în natură, constând din 19.648 mp situaţi pe strada Matei Basarb nr. 6, lângă Grădina Zoologică. La 11 ani de la înfiinţarea firmei, pe data de 27 aprilie 2007, RER Ecologic Service se intabula pe suprafaţa de 29.052 mp. "Cum a fost posibil ca această societate să-şi treacă în patrimoniu fără acordul nostru un teren mai mare decât cel aprobat? Acest lucru este ilegal. În aceste condiţii, Primăria mai are în zonă o suprafaţă de aproape 1 ha, suprafaţă care poate fi alocată Grădinii Zoologice", a precizat Silvia Suciu.
Reticenţa conducerii PMO faţă de alocarea unei suprafeţe de teren imperios necesare aducerii Grădinii Zoologice la standardele Europene este suspectă, mai mult, această atitudine ridică numeroase semne de întrebare, în lumina noilor dovezi apărute în legătură cu intabularea firmei RER Ecologic Service.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.