"29 ANGERER" - Documentarul lui Tudor Chirilă, la TVR 2
Mâine, 1 iulie 2012, este programat pe TVR 2 filmul documentar de 71 min "29 ANGERER", semnat de Tudor Chirilă. Este primul lung-metraj de acest tip din istoria TVR (ale cărei formate-standard sunt de max. 52 min.).
Ludwig Angerer a fost fotograful oficial al Curţii Imperiale vieneze în sec. XIX. Imaginile lui surprinse în Bucureştiul anului 1855 (în timpul Războiului Crimeei) sunt nu numai extrem de importante ca document al epocii, ci au şi o mare valoare estetică. Şi, mai presus de orice, sunt azi incredibil de scumpe. În Oradea există o colecţie particulară unică în lume de 29 asemenea inestimabile fotografii. În anul 2006, când autorităţile au aflat de existenţa lor, au trimis Poliţia la uşa proprietarului într-o tentativă de confiscare în folosul statului, ceea ce a provocat o justificată reticenţă din partea acestuia. O echipă TVR obţine însă în cele din urmă permisiunea de a filma colecţia. Cu ajutorul tehnologiei digitale, ne vom plimba pur şi simplu pe străzile capitalei României din anul de graţie 1855. Filmul conţine şi o anchetă cu privire la abuzurile oficialităţilor, ceea ce a deranjat la culme fosta conducere a TVR. Programat iniţial pe data de 11 februarie 2012 pe TVR 2, a fost în ultima clipă oprit de la difuzare sub pretexte absolut ridicole, în profund dispreţ pentru legislaţia în vigoare. (Printre altele, i s-a cerut realizatorului în mod oficial să obţină acordul în scris al urmaşilor lui Frederic Chopin pentru a putea folosi Nocturnele ca ilustraţie muzicală!!!). Motivul real a fost însă acela că "se dă în instituţiile statului". Odată cu recenta înnoire la vârf a TVR, primul documentar de lung-metraj din istoria TVR, produs în colaborare cu ECOART Oradea, iese acum la public. "Mi-am propus să arăt că Oradea a fost în vechime şi mai este încă o veritabilă punte de legătură între Viena şi Bucureşti", a declarat autorul.
Felicitari Aurica! Bravo Oradea! poate se aude si la Bucuresti!
Ii cunosc pe noii detinatori - fam Pop din Oradea, care au stiut sa aprecieze ceea altii nu stiu sa aprecieze. Chiar mi-au incredintat un DVD si am realizat la Berna o Monografie a Bucurestiului de altadata cu un capitol special cu cele 29 rarisime fotografii ale lui Angerer, care asteapta sa fie publicata la intoarcerea in tara. Ce pacat ca nu stim sa apreciem trecutul!