"Light the night" - Atelier de pictură cu lumină
Vineri seară, de la ora 21.00, în Parcul 1 Decembrie, a avut loc un atelier de "pictură cu lumină", organizat de Acţiune în Voluntariat, în cadrul proiectului de cultură urbană "URBAL". Pictura cu lumină este o tehnică a fotografiei digitale, ce se află în legatură strânsă cu arta urbană, cum ar fi graffiti-ul. Diferenţa dintre graffiti şi fotografie este faptul că persoana desenează o imagine în aer, iar rezultatul poate fi văzut doar atunci când se realizează fotografia.
În cadrul acestui workshop, participanţii au avut ocazia să adune informaţii în legătura cu pictura cu lumină şi cum pot folosi elemente ale spaţiului urban pentru a face poze creative. După prezentare şi demonstraţii, participanţii au avut ocazia să facă fotografii ei înşişi, folosind această tehnică pentru realizarea atât a unor creaţii individuale, cât şi colective prin folosirea elementelor urbane sau ale cadrului natural. La sfârşitul atelierelor, orădenii care au răspuns acestei provocări şi-au prezentat lucrările. "Scopul acestui atelier este de a oferi posibilitatea participanţilor de a afla mai multe despre această tehnică specifică de fotografie, precum şi de a-i face pe participanţi să-şi privească oraşul cu alţi ochi, de a-i face să descopere frumuseţea oraşului lor şi de a folosi mediul urban şi împrejurimile ca sursă de inspiraţie pentru pictura cu lumină", ne-a declarat Alexandra Grapini - coordonator de proiect. Ea a menţionat că atelierul de pictură cu lumină este una dintre activităţile organizate în cadrul proiectului "URBAL", ce cuprinde mai multe activităţi organizate de Asociaţia Acţiune în Voluntariat, cu ajutorul voluntarilor locali şi a voluntarilor internaţionali. Proiectul se desfăşoară cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul Tineret în Acţiune, Serviciul European de Voluntariat.
Am crezut că s-a renunţat la dihotomia absurdă că există români urbani şi/sau (anti)români rurali... Celui care ne-a categorisit aşa îi doresc La Mulţi Ani! Cu executare, nu cu suspendare! Dacă arta urbană este reprezentată de grafiti, cred că artiştii plastici din oraşul nostru ar trebui să se spovedească la popă, care să le dea dezlegare de a ieşi pe stradă