"Scripcarul pe acoperiş" - Se reia cel mai bun musical din România
Teatrul Regina Maria a organizat ieri o conferinţă de presă pentru a anunţa reluarea spectacolului care a cunoscut cel mai răsunător succes pe scena orădeană, "Scripcarul pe acoperiş", de Shalom Aleichem, în regia artistică a lui Korcsmaros Gyorgy. Acesta se va juca miercuri, 28 noiembrie, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului, însă biletele s-au epuizat cu multe zile înainte.
Daniel Vulcu, directorul general al Teatrului Regina Maria, a anunţat că spectacolul va putea fi vizionat şi anul viitor, până la finele stagiunii, urmând să se joace o dată sau de două ori pe lună. "Ne bucurăm foarte tare de succesul pe care îl are acest spectacol. E un succes rarisim, care mie, personal, deşi am o bogată carieră în spate, nu mi-a fost dat să mai întâlnesc. Nu i s-a întâmplat nici Teatrului orădean şi cred că nici altor teatre", a spus Daniel Vulcu în cadrul conferinţei de presă. El a menţionat că "Scripcarul" s-a bucurat atât de aprecierea publicului, cât şi a criticii de specialitate, părerile fiind unanime. Spectacolul, considerat de departe cel mai bun musical din România, a participat la numeroase festivaluri, obţinând o serie de premii şi nominalizări, printre care amintim: nominalizare la Gala Premiilor UNITER - Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Ioana Dragoş-Gajdo; nominalizare la Gala Premiilor UNITER - Cea mai bună scenografie - Vioara Bara; Premiul special al Juriului, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 - Richard Balint, şi Premiul pentru Cel mai bun coregraf, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 - András Loránd. Vulcu a mai spus la conferinţa de presă că anul viitor se va organiza un turneu cu acest spectacol atât în ţară, cât şi în Israel. În plus, dacă anul trecut Comunitatea evreiască din Oradea a plătit drepturile de autor pentru un an de zile la acest spectacol, de această dată, plata acestora va fi suportată de Teatrul orădean. "Anul acesta, ne-am plătit singuri drepturile de autor, dar suntem liniştiţi, întrucât banii respectivi îi scoatem cu siguranţă", a mai spus Vulcu.
Comunitatea evreiască din oradea ar fi trebuit să angajeze un evreu care să negocieze... plata dreptului de autor pentru un an, în care a avut loc un singur spectacol. De foarte mare succes, de aceea nu a fost reluat... Miroase a antisemitism? Nu! Nu miroase, pute!!! Statuia care dă numele teatrului cred că râde în barbă...Evident nu în barba ei , ci a soţului care dă nume Pieţii... De râsul pu...blicului spectator.