Grupul celor 62 de elevi şi cadre didactice venit de la şcolile româneşti din Maramureşul Istoric  (partea ucraineană de astăzi) a poposit joi, 14 iunie, şi la sediul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai". Prezenţa grupului la Oradea are loc în cadrul proiectului transfrontalier, cultural-educativ „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor României şi Ucrainei, prin schimburi culturale reciproce de elevi şi cadre didactice", desfăşurat de Asociaţia Morăriţa din Oradea, în parteneriat cu Fundaţia Dacia din Maramureşul Istoric (Ucraina). Periplul orădean al oaspeţilor a început însă de dimineaţă cu o vizită la Şcoala Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu".

„Ne bucurăm că şi anul acesta suntem aici cu grupul de elevi şi profesori. Miercuri, ne-am bucurat de primirea domnului primar Ilie Bolojan, azi (n.r. - ieri) am fost la Şcoala Poliţiei de Frontieră Avram Iancu, apoi la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai. Prima instituţie românească cu care am început colaborarea în anul 2001 a fost Asociaţia Morăriţa, prin domnii Tiberiu Moraru şi Constantin Mălinaş", ne-a declarat Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia "Dacia". Anul trecut, cu prilejul vizitei grupului la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai", Ion Botoş a făcut propunerea către directoarea instituţiei Ligia Mirişan ca Biblioteca Judeţeană din Oradea să deschidă o filială internaţională în localitatea Apşa de Jos din Maramureşul istoric, cu atât mai mult cu cât în prezent acolo nu există nicio bibliotecă românească. Iată că această dorinţă se va împlini în curând, 8.500 de cărţi (beletristică, carte românească, literatură) fiind pregătite pentru a fi transportate către noua filială din localitatea Apşa de Jos.

În vizită la Şcoala Poliţiei de Frontieră

Grupul de elevi şi cadre didactice maramureşeni au vizitat muzeul şcolii care a fost prezentat de comisar şef de poliţie Maria Bilan şi de către agentul şef de poliţie Marius Voinea. Oaspeţii au mai vizitat spaţiile de cazare şi învăţământ ale instituţiei şi Biblioteca şcolii, toate acestea sub coordonarea subcomisarului de poliţie Monica Bondar. Preşedintele Asociaţiei „Morăriţa", Moraru Tiberiu a ţinut să mulţumească directorului instituţiei, comisar şef Ovidiu Stanciu pentru faptul că a aprobat această vizită şi, totodată, a invitat ca reprezentanţi ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu" să se alăture grupului în cadrul programului cultural-educativ pe care ei îl desfăşoară până joi, 21 iunie a.c. în Oradea.