Ansamblul de suflători al Filarmonicii, în concert - Piese din filme, bucurie pentru melomani
Una dintre surprizele Filarmonicii orădene din această stagiune este concertul Ansamblului de suflători, un eveniment frumos, cu muzică din filme, menit să aducă bucurie și speranță în sufletele melomanilor.
Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene, a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, programul concertului ce va fi difuzat online, vineri, 27 noiembrie, pe pagina de Facebook a Filarmonicii.
Din program vor face parte piese cunoscute din filme: Pharrell Williams - Happy (din Despicable Me”); Nicola Piovani - La Vita e’Bella; Johann de Mey - Moment for Morricone; James Horner – Titanic; James Horner - The Mask of Zorro; Michael Giacchino – Up; Elton John - Hans Zimmer - The Lion King; Michael Kamen - Robin Hood și Klaus Badelt - Pirates of the Caribbean.
Invitat în cadrul conferinței de presă, dirijorul Lorenzo Moroni le-a mărturisit jurnaliștilor că a gândit programul concertului de așa manieră pentru a aduce în viața oamenilor bucurie și speranță, în această perioadă dificilă.
Prim cornist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea din anul 1998, Lorenzo Moroni s-a născut la Gallarate (nordul Italiei), în 1967. După studii de corn, la Liceul de Muzică din Varese, a absolvit Conservatorul „Gaetano Donizetti” din Bergamo. În Italia, a colaborat cu mai multe instituții de artă: Orchestra Simfonică radio din Milano și Torino, Academia „Santa Cecilia” din Roma, Teatrul „Carlo Felice” din Genova, Teatrul„Regio” din Torino etc. Alături de Orchestra Filarmonicii din Oradea, a apărut, de mai multe ori, în calitate de solist concertist, susținând, totodată, numeroase recitaluri camerale. A colaborat și cu alte instituții muzicale din țară, precum: Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu Mare, Opera Națională din Timișoara, Opera Națională Română și Opera Maghiară din Cluj-Napoca.
Ansamblul de Suflători al Filarmonicii a fost fondat în primăvara anului 2013, cu sprijinul conducerii artistice a Filarmonicii, și este format din membrii orchestrei simfonice. Scopul principal a fost susținerea unor concerte educative în cadrul stagiunii Filarmonicii, dar, de-a lungul anilor, ansamblul a participat și la diferite evenimente culturale ale orașului nostru (concert dedicat Zilei Copiilor, susținut la Era Park – 2015, spectacol-eveniment „Cântă Pădurea”, ediția a II-a, în Pădurea 1 Mai – 2017, „Toamna Orădeană”, ediția a 26-a, desfășurată în perioada 5-8 octombrie 2017). În paralel, formația a realizat numeroase concerte în Săcueni, Salonta și Ștei. Ansamblul are un repertoriu bogat, de la muzica clasică, muzica ușoară până la cea contemporană.
Concertul va fi înregistrat astăzi, 26 noiembrie, urmând a fi difuzat vineri, 27 noiembrie 2020, online, pe pagina facebook.com/fila.oradea și pe canalul youtube.com/user/FilaOradea
Reamintim că luni, 30 noiembrie, melomanii vor putea urmări online concertul dedicat Zilei Naționale a României și aniversării a 100 de ani de la înființarea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Dirijorul concertului va fi Romeo Rîmbu, iar solist, clarinetistul Emil Vişenescu. Din program vor face parte piese românești, prezentate în primă audiție la Oradea: Ceasuri, de Doina Rotaru; Elegia minacciosa (con Gnossienne-Mandala), de Dan Dediu, și Concert pentru clarinet, coarde şi percuție
„Ipostaze 2”, de Adrian Iorgulescu.
Felicitări Oradea Wind Ensemble!