„Viola Voyage” este o călătorie a sunetelor, ce pornește de la mintea plină de imagini muzicale a compozitorilor, până la concertul live, unde visele acestora prind viață prin măiestria interpreților.

Printr-un repertoriu foarte atractiv, astăzi, 12 noiembrie, în sala de concerte „Enescu – Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea, începând cu ora 19.00, Lucian Moraru, la violă, și Viniciu Moroianu, la pian, vă vor purta într-o călătorie muzicală prin diferite epoci și stiluri muzicale diverse. De la sonata Arpeggione, de Franz Schubert, o lucrare cu un farmec vienez subtil plină de pasaje de virtuozitate, urmată de emblema lirismului instrumental românesc, Balada, de Ciprian Porumbescu, partea I, va culmina cu piesa de concert pentru violă și pian a celui mai cunoscut dintre compozitorii români, George Enescu.

Lucian Moraru, născut la Galați, începe studiul viorii la vârsta de cinci ani. După școala primară își îndreaptă atenția către un alt instrument, viola, părăsind orașul natal pentru a-și urma profesorul, Gavril Manciu, la Liceul de Muzică de la Sibiu. Urmează, apoi cursurile Academiei de Muzică din București, sub îndrumarea profesorilor Valeriu Pitulac și a maestrului Ștefan Gheorghiu (violonistul). După 1990, participă la cursurile de măiestrie cu specialitatea muzică de cameră la Kercade în Olanda – profesor Milan Scampa (membru al cvartetului Smetana) și la Londra cu Amadeus Quartett. A început cariera muzicală ca membru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București, în paralel desfășurând și o consistentă activitate solistică, apărând ca solist sub bagheta unor dirijori de renume ca: Sergiu Comissiona, Zoltán Peskó, Petre Zbârcea, Mihai Brediceanu, Daisuke Soga, Horia Andreescu, Iosif Ion Pruner etc., iar în recitaluri alături de pianiști precum: Sandu Constantin, Viorela Ciucur, Viniciu Moroianu, Horia Mihail, Horia Maxim, Iosif Ion Pruner, Andreea Butnaru, Marinela Mitria etc. Concertele și recitalurile solo includ apariții în țări, precum: România, USA, Suedia, Canada, Grecia, Rusia și Italia. Cântă pe o violă construită de lutierul italian Bruno Tondo. De asemenea, este cooptat în diverse proiecte ce aparțin genului cameral cum ar fi: cvartet de coarde, trio de coarde, cvintet de coarde etc. La începutul anului 2005, înființează „Traffi c Strings” – un grup instrumental care abordează un repertoriu variat - muzică pre-clasică, clasică, romantică, modernă și contemporană.

Accesul este gratuit, pe baza de invitație emisă de casieria Filarmonicii de Stat Oradea, pentru elevi, studenți și persoanele care au achiziționat un pachet de concerte în cadrul stagiunii 2024-2025.