În cadrul Turneului Național „Romanian Young Virtuosos”, piesa „Elegie”, compusă de M.S. Regele Mihai I al României, va fi prezentată și la Oradea, miercuri, 9 octombrie, de la ora 19.00, la Muzeul Țării Crișurilor - Calea Armatei nr. 1/A.

Cu ocazia prezentării turneului național „Romanian Young Virtuosos”, ce va avea loc în perioada 3 - 11 octombrie, la București, Brașov, Sinaia, Oradea și Timișoara, muzicieni și oameni de cultură: Rodica Vică - soprană (Austria/România), Martiniana Antonie - mezzosoprană (Germania/România), Ștefan Cazacu - violoncelist (România), Diana Ionescu - pian (România), Vlad Maistorovici - compozitor (România) și Dana Deac - jurnalistă (România), s-au reunit pentru a aduce un omagiu compozitorilor români, propunând publicului un proiect inedit ce aduce la lumină piese mai puțin cunoscute și interpretate. Astfel, un moment inedit al acestui turneu îl reprezintă interpretarea, de către talentata pianistă Diana Ionescu, a lucrării „Elegie”, compusă de M.S. Regele Mihai I al României, la vârsta de 20 de ani, dedicată iubitei sale soții, Regina Ana. Această piesă, mai puțin cunoscută publicului larg, oferă o perspectivă artistică profundă asupra suveranului care, deși cunoscut mai ales pentru rolul său politic și istoric, deținea și un talent pentru muzică.

Lucrarea „Elegie” este o compoziție care reflectă sentimentele de dragoste și respect pe care tânărul Rege Mihai le purta Reginei Ana în perioada incipientă a relației lor. Compoziția este caracterizată de o delicatețe melodică și de un ton contemplativ, sugerând un amestec de melancolie și speranță, atribute tipice unei elegii. „Elegie” a fost foarte rar prezentată publicului larg și, cu siguranță, va reprezenta o descoperire culturală importantă. De asemenea, o noutate a acestui turneu o reprezintă și „Ciclul de trei lieduri”, pe versuri de Noemi Marin pentru voce, violoncel și pian, special compus de muzicianul Vlad Maistorovici. În program: piese de George Enescu, M.S. Regele Mihai I al României, George Stephănescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino, Paul Constantinescu și Vlad Maistoroivici. Prin proiectul „Romanian Young Virtuosos”, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură își propune să inspire tânăra generație și să promoveze patrimoniul muzical național, oferind o experiență artistică de neuitat publicului din România.

Turneul național este co-finanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național.

Participarea la eveniment este liberă, în limita a 150 de locurilor disponibile. Biletele gratuite pot fi ridicate de la casieria Muzeului Țării Crișurilor, începând cu data de 1 octombrie, în intervalul orar 10.00-18.00.