Concert simfonic la filarmonică - „Dans sub clar de lună”
Este titlul concertului simfonic care va avea loc joi, 7 noiembrie, începând cu ora 19.00, în Sala de concerte „Enescu – Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea.
Pașii de dans vor fi dictați de către dirijorul Vladimir Lungu, iar muzica va străluci prin arcușul violonistului Nagy Kálmán și prin clapele pianistului Mihai Diaconescu, valurile dansului fiind create de Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea.
Concertul simfonic de joi seara va cuprinde un program cu trimitere directă la noțiunea de dans și la strălucirea lunii: în prima parte, „Dans macabru” și „Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră”, de Camille Saint-Saëns”, iar în partea a doua, „Clair de Lune”, de Claude Debussy, în variantă orchestrală, și „Alborada del gracioso”, alături de „Suita Daphnis et Chloé nr. 2”, de Maurice Ravel.
Dirijorul Vladimir Lungu
S-a născut la Chișinău și a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, absolvind secțiile de dirijat cor și dirijat orchestră, sub îndrumarea unor maeștri precum Florentin Mihăescu, Gheorghe Victor Dumănescu, Cornel Groza și alții. De asemenea, pregătirea sa dirijorală a fost completată de participarea la cursuri de măiestrie ale maeștrilor Mihail Secichin, Christfried Brödel sau Octav Calleya.
În perioada 2002-2007, Vladimir Lungu şi-a desfaşurat activitatea la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, iar din anul 2007 s-a stabilit în Turcia. Între anii 2007-2015 a fost dirijor și începând cu 2009 director muzical al Operei de Stat din Mersin, între anii 2015-2019 a fost cadru didactic la Conservatorul de Stat Dokuz Eylül, iar din anul 2019 este dirijor la Opera de Stat din Izmir. În această perioadă a dirijat numeroase spectacole de operă și balet şi diverse concerte, atât din repertoriul clasic cât și cel turcesc, inclusiv premiere naționale și mondiale.
Pe parcursul activității sale a colaborat cu Operele de Stat din Istanbul, Antalya și Samsun, Operele Naționale din București și Iași, Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca, Teatrul de Operă Oleg Danovski din Constanţa, Orchestra Națională Radio, precum și orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iași, Chișinău, Sibiu, Oradea, Craiova, Târgu-Mureș, Brașov, Botoșani, Izmir, Adana, Bursa şi Eskişehir, orchestrele Deso și Koda.
Violonistul Nagy Kálmán
S-a născut în 1984, la Târgu-Mureş. A început studiul muzicii în oraşul natal, sub îndrumarea profesorilor Oláh Mária şi Bartha Lajos. Între 2002-2006 a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, clasa prof. Dorina Mangra, studii urmate de masterat la clasa prof. Valeriu Maior. Din 2003 este membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj, iar din 2006 concert-maestru al Orchestrei „Classica” din Cluj. Este membru al Filarmonicii din Ţinutul Secuiesc, al Cameratei Romanica şi al Orchestrei de Cameră „Noua Transilvania”. Din 2013 deține funcția de concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea, iar din 2015 deține statutul de membru fondator, concertmaestru și conducător artistic al orchestrei de cameră „Camerata Michael Haydn”.
În calitate de solist, partener de muzică de cameră sau concert-maestru a concertat în Ungaria, SUA, Japonia, Elveția, Germania, Franța, Spania, Portugalia, Gibraltar, Austria, Polonia, Italia și Belgia.
Pianistul Mihai Diaconescu
S-a născut în 1991, la Craiova, și a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani. A absolvit cursurile Şcolii și Liceului de Artă ,,Marin Sorescu”, unde a avut-o ca mentor pe distinsa profesoară Mariana Ilie. Din anul 2010 până în 2013 urmează cursurile Academiei ,,Gh. Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. univ. dr. Csiky Boldiszar. În anul 2013-2014 beneficiază de bursa Erasmus și va studia la Academia ,,Sibelius” din Helsinki. Între 2014-2018 a urmat cursurile de masterat ale Academiei ,,Sibelius”, la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna. În tot acest timp, a păstrat o legătura artistică foarte importantă cu Walter Krafft, sub îndrumarea căruia a avut privilegiul să fie de la o vârstă fragedă și fără de care „o carieră pianistică nu ar fi fost posibilă’’.
Pe scena internațională a debutat la vârsta de 12 ani, când, în cadrul unui curs de măiestrie, a avut ocazia să cânte pe scena Kleinerkonzertsaal am Gasteig (Filarmonica din München). Va reveni aici peste doi ani (2006), cu un recital solo.
Pe 25 octombrie 2018, Mihai Diaconescu a fost unul dintre soliștii tradiționalului concert regal, concert care are loc în fiecare an, în Sala Ateneului Român, alături de Camerata Regală.
Mihai Diaconescu a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.