Localitatea bihoreană Roșia a găzduit duminică, 18 august, Festivalul-Concurs al Viorii cu Goarnă „Dorel Coroban”, organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor.

 

Centrul de Cultură al Județului Bihor, împreună cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Comunei Roșia, au organizat cea de-a XI-a ediție a Festivalului-Concurs al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban”, un eveniment de excepție ce a avut loc duminică, 18 august, în localitatea Roșia din Bihor.

Festivalul poartă numele renumitului violonist Dorel Codoban și are ca scop promovarea și conservarea tradițiilor muzicale specifice județului Bihor, fiind un eveniment de referință în peisajul cultural al zonei.

Festivalul a reunit ansambluri folclorice de renume din Bihor și nu numai, printre care amintim: Ansamblul Folcloric „Floarea Barcăului”, „Codrenii Bihorului”, „Datina din Aleșd”, „Muguri și Mlădițe de Tezaur din Beiuș”, precum și o serie de artiști îndrăgiți: Marius Mihut, Ban Ionel, Florica Ruja, Monica Pop, Gavril Ciciovan, Ioana Budae, Iosif Rusu, Daniela Crișan, Florean Roșan, Amalia Codorean, Alin Ienciu, Remus Bondar, Andrei Corb, Suzana Toader, Vasile Coca, Lucian Drăgan, Cristian Pomohaci și Ramona Vița.

Prezentatorii evenimentului, Ioana Urs și Ionel Goina, au asigurat o atmosferă plină de energie, ghidând publicul printr-o serie de momente artistice deosebite, acompaniate de grupul instrumental condus de Felician Nicola.

Momentul culminant din prima parte a festivalului-concurs a fost anunțarea câștigătorilor. Juriul a decis ca Patrik Raul Silaghi să fie câștigătorul Marelui Premiu, urmat de Andrei Ionuț Roponcea - Locul 1, Alex Constantin Botiș - Locul 2 și Romeo Narcis Ambru - Locul 3. Toți cei 15 concurenți au impresionat prin măiestria lor de a mânui vioara cu goarnă, un instrument tradițional cu o simbolistică aparte în folclorul românesc, dar mai ales în cel bihorean.

„Prin acest festival, nu doar că promovăm un instrument unic și tradițiile străvechi ale zonei noastre, dar ne asigurăm că acestea vor fi duse mai departe de tânăra generație și că tradiția românească rămâne nealterată. Vioara cu goarnă este, cu siguranță, o emblemă a ținutului bihorean. Județul nostru are două persoane care sunt recunoscute drept Tezaur Uman Viu, meșteri de viori și violoniști, fapt ce ne dă încredere că identitatea noastră culturală va rămâne neschimbată”, a subliniat Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor.

Festivalul s-a încheiat cu un spectacol de artificii, marcând o seară memorabilă pentru toți participanții și spectactorii prezenți. Evenimentul a fost filmat și va fi difuzat pe Hora TV, oferind, în acest fel, ocazia celor care nu au putut fi prezenți să se bucure de momentele artistice de la Roșia.