Există concerte în care repertoriul ales este unul iubit de către majoritatea melomanilor. Indiferent de preferințe, câteva titluri din creația lui Beethoven, Mozart, Verdi, Ceaikovski etc., reprezintă piese de referință, piloni ai muzicii clasice, pe care orice meloman le iubește, pentru că îi creează o vibrație aparte a sufletului.

Astăzi, 15 mai, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu - Bartók”, Filarmonica de Stat Oradea va prezenta un concert în care a ales exact acest tip de lucrări. „Simfonii ale Sufletului” este concertul alcătuit din lucrări de Beethoven, Lebrun și Ceaikovski, dirijat de Theo Wolters, avându-l ca solist pe oboistul Gáti Sándor. Concertul va fi deschis de către uvertura beethoveniană „Coriolan”, urmată de „Concertul pentru oboi nr. 1 în re minor”, de Ludwig August Lebrun. În partea a doua va fi prezentată o adevărată capodoperă, scrisă de Piotr Ilici Ceaikovski: „Simfonia nr. 5 în mi minor”, op. 64.

Dirijorul Theo Wolters s-a născut în anul 1955, în Melick, un oraş din sudul Olandei, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o vârstă timpurie, Theo a început să studieze trompeta în cadrul intim al fanfarei conduse de tatăl său. Talentul său a fost remarcat încă de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii mai departe la Conservatorul din Maastricht, fiind admis la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim-trompetist la Orchestra Concertgebouw. Înainte de a-şi termina studiile la Conservatorul din Maastricht, Theo Wolters era deja angajat ca prim-trompetist la două orchestre importante, Overrijsels Philharmonisch din Enschede, Olanda, şi la Filarmonica din Essen, Germania. Începând cu anul 1979, a devenit membru al „Royal Concertgebouw Orchestra”. În paralel cu cariera sa instrumentală şi orchestrală, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Piet Stalmeier şi Roberto Benzi. În anul 2004, Theo Wolters a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră din Amsterdam. Din cauza unor probleme de sănătate, Mariss Jansons nu a putut dirija orchestra „Concertgebouw”, în concertele din 20 şi 21 iunie 2008. Cu această ocazie, Theo a fost cel care l-a înlocuit, dirijând, cu mare succes, simfonia „Turangalîla”, de Olivier Messiaen.

Oboistul Gáti Sándor s-a născut la Oradea, în anul 1983. A început studiul oboiului la vârsta de 10 ani în cadrul Liceului de Artă din orașul natal, la clasa profesorului Gheorghe Negrea. În 2006 a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat cu profesorul Aurel Marc. Încă din anul 2003 a devenit membru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea. Artistul orădean este membru fondator al Ansamblului de muzică veche „Il pastor fido”, alături de care susține atât concerte, cât și evenimente cu scop educativ. Participă la o serie de concerte în ţară şi străinătate, în calitate de solist sau membru al unor formații camerale, colaborează cu orchestre și ansambluri camerale de muzică veche, participă la festivaluri și concerte de binefacere, în special pentru susținerea copiilor abandonați de către părinți și pentru a ajuta copiii cu dizabilități.