„Sonoritățile de geniu” din creația a trei mari compozitori Antonín Dvořák, Robert Schumann și Alexander Scriabin vor fi prezentate publicului, joi, 4 aprilie, în sala de concerte „Enescu – Bartók”, de Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, dirjiorul Nicolo Foron și violoncelistul Octavian Lup.

 

Convertul va începe la ora 19.00, cu Uvertura operei „Othello”, op.93, B.174, de A. Dvořák, urmată de Concertul în la minor pentru violoncel şi orchestră, op.129, de R. Schumann. După o scurtă pauză, va urma Simfonia nr. 2 în do minor, op.29, de A. Scriabin.

Nicolò Umberto Foron este un tânăr compozitor germano-italian, care în prezent este dirijor-asistent la Orchestra Simfonică din Londra și la Ansamblul Intercontemporain. În martie 2023 a câștigat Premiul I la competiția de dirijat „Donatella Flick”, iar în 2021, la competiția internațională de dirijat de la București „Jeunesse Musicales”.

Nicolò Foron a început să studieze muzica la o vârstă fragedă. Primul său instrument a fost pianul, urmând ca la 16 ani să înceapă studiile dirijorale la Conservatorul din Amsterdam. Masterul l-a absolvit la Royal College of Music, iar o diplomă avansată de interpretare a obținut la Royal Academy of Music din Londra, pe care a absolvit-o în 2021. În paralel cu cariera dirijorală, Foron susține concerte și în calitate de solist-pianist sau în concerte camerale, alături de sora sa mai mică, violonista Mira Foron.

Octavian Lup este un violoncelist prezent pe toate scenele filarmonicilor din România, dar și a unor scene importante din străinătate: Wiener Musikverein, Konzerthaus Berlin, Berliner Philarmoniker, Concertgebouw Amsterdam, Luxembourg Philharmonic. A colaborat cu numeroase personalități din lumea muzicii: Pinchas Zukerman, Cristian Măcelaru, Belcea Quartet, David Garett.

A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București în anul 2013, la clasa reputatului violoncelist Marin Cazacu. De asemenea, a urmat cursurile prestigioasei academii Kronberg din Germania, unde a lucrat cu Frans Helmerson și Gary Hoffman. Din anul 2019 este violoncelist la Opera Națională din București, dar susține în paralel și o activitate solistică intensă. De-a lungul activității sale profesionale, Octavian a fost distins cu zeci de premii naționale și internaționale.

Proiectul lui Octavian Lup de suflet este „New Hope”. Acest proiect are scopul să aducă, prin muzică, bucurie în sufletele oamenilor suferinzi și celor care le sunt alături. Unicitatea proiectului constă în realizarea unor serii de concerte în spitalele din România, în semn de recunoștință și apreciere pentru cadrele medicale care au stat în ultimul an în linia întâi, luptând împotriva virusului Covid-19.