Miercuri, 7 mai, la Muzeul Ţării Crişurilor a avut loc deschiderea Salonului de Primăvară - Debreţin 2018, ediţia a XXVII-a, manifestare organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Kölcsey Debrecen (Ungaria), Nonprofit Főnix SRL, Ungaria.

Expoziţia are loc în cadrul manifestării Festum Varadinum, ediţia a XXVIII-a şi prezintă 58 de lucrări de grafică, fotografie şi sculptură aparţinând unui număr de 10 artişti plastici care au fost premiaţi în 2018, cu ocazia Salonului de Primăvară de la Debreţin: Szilágyi Imre, Lente István, Imreh Sándor, Gál András, Doró Zsolt, Szepessy Béla, Kustár Gábor, Velényi Rudolf, Illés Gábor, Subicz István.

„Muzeul Ţării Crişurilor a dezvoltat de-a lungul anilor colaborări culturale cu Debreţinul, atât cu Centrul Kölcsey, cât şi cu alte instituţii. Ultima expoziţie găzduită de noi a fost în urmă cu doi ani şi a fost o expoziţie a Muzeului Deri. M-aş bucura ca de acum înainte aceste programe desfăşurate împreună să devine o activitate constantă”, a spus, în deschiderea evenimentului, directorul MTC, dr. Aurel Chiriac. Vernisajul s-a bucurat de prezenţa unor oficialităţi din Oradea şi din Ungaria, cum sunt Pasztor Şandor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, viceprimarul oraşului Debreţin, Komolay Szabolcs, şi PS László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, în timp ce auditorul a fost format din valoroşi oameni de cultură ai Oradiei: preşedinta UAP Bihor, Vioara Bara, decanul Facultăţii de Arte Oradea, Corina Andor, directorul Departamentului de Arte Vizuale din cadrul Facultăţii de Arte Oradea, Imre Zoltan, administrator-șef al Centrelor Culturale din Oradea.

„Dorim ca în această clădire, pe lângă activitatea expoziţională, să creăm un spaţiu comun de manifestare în regiunea Bihor-Hajdu Bihar. Această colaborare între cele două judeţe, în cadrul Festum Varadinum, ne dă garanţia că putem să fim parteneri nu doar din punct de vedere economic, ci şi din punct de vedere cultural”, a spus Pasztor Şandor. Ideea a fost susţinută atât de viceprimarul Komolay Szabolcs, cât şi de episcopul László Böcskei.

„S-a vorbit de colaborarea dintre oraşe şi judeţe. Eu aş aminti că în această regiune,  Partium, cele două comunităţi au fost secole la rând împreună şi împreună au fost surse pentru adevărate valori”, a spus episcopul, amintind totodată de perioada în care oraşul Debreţin aparţinea de Episcopia Romano-Catolică din Oradea.

Lucrările expuse la Muzeul Ţării Crişurilor sunt lucrări premiate, majoritatea de grafică, şi vor rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în data de 3 iunie 2019.