Au fost desemnați câștigătorii concursului „Amintiri din viitor”, concurs organizat de Departamentul de Arte Vizuale, al Facultății de Arte a Universității din Oradea. Câștigătorii au șansa de a ocupa locuri bugetate la Departamentul de Arte Vizuale, sesiunea de admitere iulie 2024, fiind, totodată, scutiți de plata taxei de înscriere și de ambele probe ale examenului, cu condiția promovării bacalaureatului.

„Concursul s-a desfășurat online. Am primit mape din toată țara: Constanța, Bistrița, Satu Mare... Nu a fost încă un volum foarte mare de înscrieri. Dar, ținând cont de faptul că e prima ediție, suntem foarte mulțumiți. Sunt copii foarte talentați”, spune conf. univ. dr. Teofil Știop, membru al juriului, directorul Departamentului de Arte Vizuale. La categoria Grafică: Premiul I a fost obținut de Roxana Forgaci Roxana, premiul II de Mara Trifoi, iar premiul III i-a revenit Andreei Marian. La Specializarea Pictură a fost acordat un premiu III, obținut de Abrudan Carla. Premiul I, la Specializarea Design, i-a revenit Amaliei Onuțan, iar premiul II Elizei Moț. Pe locul I al categoriei Modă, design vestimentar s-a clasat Ștefania Mazilu. Câștigătorii premiilor II și III ai concursului vor fi declarați admiși la prima probă, eliminatorie, a examenului de admitere, urmând să susțină doar proba a doua. „Participanții au trimis mape, conținând zece schițe sau jurnale de imagini pe care le aveau deja în portofoliu. Scopul nostru fiind acela de a identifica, prin aceste lucrări neelaborate, talentul și aptitudinile creative genuine ale viitorilor artiști”, explică conf. univ. dr. Teofil Știop.

Tema concursului „Amintiri din viitor” se dorește a fi „un cadru în care candidații pot prezenta schițe ori diverse fragmente plastice «vizionare», în care se oglindește și se prefigurează o lume nouă, o lume a lucrurilor care urmează să se întâmple, undeva într-un viitor, unde se presupune că nu pot călători decât cei dotați cu puterea imaginației”, precizează organizatorii, în anunțul oficial dedicat competiției de talente. Tehnicile de realizare a schițelor plastice au fost la libera alegere a candidaților, de la cele tradiționale, până la procesarea imaginii cu ajutorul tehnologiilor digitale. Printre altele, la înscrierea în concurs, viitorii artiști au trebuit să precizeze programul de studiu pe care doresc să îl urmeze: Design, Grafică, Design vestimentar, Arte decorative, Pictură. Caietul de schițe a fost însoțit și de o declarație pe proprie răspundere, prin care candidatul și-a asumat faptul că lucrările sunt realizate de el. „Inițiativa acestui concurs a pornit de la ideea de a prospecta și promova talentele artistice la nivel național și de a orienta aceste tinere talente spre Universitatea din Oradea”, mai afirmă organizatorii.