Muzeul Ţării Crişurilor - Complex muzeal încheie evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri cu o expoziţie intitulată „Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari”. Vernisajul va avea loc joi, 18 aprilie, la sediul din strada Armatei Române nr 1/A.

Joi, 18 aprilie, de la ora 14.00, la Muzeul Ţării Crişurilor va avea loc un nou vernisaj. De această dată, orădenii sunt invitaţi să admire expoziţia„Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari”, care este organizată împreună cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, unde a fost deschisă pentru prima dată, în data de 28 noiembrie 2018, şi s-a bucurat de un mare succes la public. La Oradea expoziţia este deschisă cu ocazia Centenarului eliberării oraşului Oradea şi a judeţului, precum şi a instaurării administraţiei româneşti în Bihor, şi prezintă piese etnografice din Basarabia şi din Crişana, o vreme provincii ale României Mari, care au atâtea lucruri în comun: ceramică, obiecte de mobilier ţărănesc, de uz cotidian, şterguri, feţe de masă, ponevi, precum şi piese de port popular (spăcele, poale, cojoace, sumane) – toate cu valoare utilitară pentru gospodăriile ţărăneşti din Crişana şi Basarabia. Se remarcă o simbolistică aproape unitară pentru cele două zone. „Motivele cosmice, fitomorfe, zoomorfe ori antropomorfe, după cum şi motivele ornamentale abstracte (puncte, linii, figuri geometrice) le regăsim cu diferenţe specifice, dar având caracter unitar atât pe piesele din vestul României, cât şi pe cele din actuala Republică Moldova”, spune Aurel Chiriac, manager la Muzeului Ţării Crişurilor. „ Sufletul românesc e acelaşi oriunde ar trăi, dincolo de accidentele vremelniciei ori de vecinătăţi vătămătoare. Ornamentica artei populare româneşti dă dovadă, cu variabilele ei cu tot, de adevărul celor scrise de Ernest Bernea încă din 1941: Elementul artistic este prezent mereu fără ca funcţiunea obiectului să o ceară. Casa, poarta, lingura, ia sau cana sunt împodobite cu motive alese dintr-o nevoie interioară, care nu e alta decât aceea de frumos. Ţăranul român trăieşte adânc necesitatea frumuseţii”,  a mai spus Aurel Chiriac.

La vernisaj vor lua cuvântul dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, şi Petru Vicol, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău.

Expoziţia va putea fi văzută la Oradea până în 21 iulie 2018. Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Cu acest bilet se pot vizita toate expoziţiile temporare din Muzeul Ţării Crişurilor, cu excepţia expoziţiei Roma Antică. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.