Placă comemorativă pentru dr. Mihai Marina - Memento pentru un mo(nu)ment de istorie
Un vis mai vechi a devenit ieri realitate pentru românii din Maramureşul istoric, care an de an vin la Oradea în cadrul unui proiect transfrontalier, cultural şi educativ desfăşurat de Asociaţia Morăriţa din Oradea, în parteneriat cu Fundaţia Dacia din Maramureşul Istoric (partea ucrainiană de astăzi). Este vorba de dezvelirea unei plăci comemorative care consemnează pe de o parte, funcţionarea Consulatului Regatului României, între 6 decembrie 1940 - 1 noiembrie 1943, în casa care găzduieşte astăzi Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" din Oradea, iar, pe de altă parte, evocă numele consulului general al României care a activat la Oradea între 1941-1944, dr. Mihai Marina din Apşa de Jos (Maramureşul istoric), un diplomat care s-a remarcat prin salvarea multor vieţi de români şi evrei.
Rolul de gazdă i-a revenit lui Aurel Chiriac, directorul Complexului "Muzeul Ţării Crişurilor" Oradea, care a deschis manifestarea, după care conf. univ. dr. Gabriel Moisa, de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a evocat personalitatea dr. Mihai Marina, insistând asupra acţiunilor umanitare pe care acesta le-a făcut pentru ajutorarea şi salvarea mai multor evrei transilvăneni. În continuare, a luat cuvântul Adriana Mihaela Metea, o nepoată a dr. Mihai Marina, care trăieşte la Oradea. "E o mândrie şi o onoare să particip la acest eveniment despre Mihai Marina, care a fost unchiul meu preferat. A fost o persoană de o integritate morală şi profesională cum rar întâlneşti, un om de o modestie deosebită. În perioada 1940-1944, a ajutat zeci de evrei, şi-a riscat viaţa ţinându-i în casă şi ajutându-i cu bani şi alimente", a spus Adriana Metea, nepoata dr. Mihai Marina. Despre faptele diplomatului privind salvarea mai multor evrei în cel de-Al Doilea Război Mondial a vorbit şi Petru Stern, din partea Comunităţii Evreieşti din Oradea, după care a luat cuvântul dr. Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia "Dacia" din Maramureşul istoric, care a menţionat că dezvelirea acestei plăci comemorative reprezintă un vis vechi de 11 ani, care acum se împlineşte, întărind şi mai mult legătura dintre Oradea şi Maramureşul istoric. Apoi, Tiberiu Moraru, preşedintele Asociaţiei Morăriţa, a refăcut "traseul" destul de anevoios al acestui proiect, amintind că anul trecut, omagierea dr. Mihai Marina se făcea în absenţa autorităţilor locale şi judeţene, dar şi a elitelor politice şi culturale locale, dezinteres care le-a lăsat un gust amar nu numai organizatorilor evenimentului, cât mai ales grupului de români din Maramureşul istoric, care s-ar fi aşteptat ca dr. Mihai Marina, consăteanul lor din Apşa de Jos, să fie omagiat la Oradea, aşa cum se cuvine. La acea vreme, dr. Ion Botoş şi-a manifestat dorinţa ca împreună cu Asociaţia "Morăriţa" să facă toate demersurile necesare pentru ca pe faţada Muzeului Memorial "Aurel Lazăr" să se regăsească o placă omagială dedicată fostului consul. Acest vis s-a împlinit ieri, 20 iunie, evenimentul fiind organizat de Complexul "Muzeul Ţării Crişurilor" şi Muzeul Memorial "Aurel Lazăr", în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Asociaţia "Morăriţa" Oradea, Uniunea Regională din Dreapta Tisei - Dacia şi Comunitatea Evreilor Oradea. De această dată, la manifestare au fost prezente oficialităţi municipale şi judeţene, şefi de instituţii culturale, istorici, cadre universitare, precum şi tradiţionalul grup de apşani aflaţi în vizită la Oradea.
La final a avut loc o slujbă de binecuvântare şi sfinţire a plăcii comemorative, care a fost oficiată de părintele Gheorghe Ciobai, fostul protopop de Marghita, după care toţi cei prezenţi au depus coroane, jerbe şi frumoase buchete de flori la placa comemorativă.
si anul trecut tot Bolojan a fost primar in Oradea!!