Oameni de cultură, poeți, artiști, scriitori și profesori din Oradea au participat ieri, la Muzeul „Iosif Vulcan”, la deschiderea Salonului cultural orădean, un eveniment inițiat de profesorul universitar Ion Simuț și care se dorește a fi lunar.

 

În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor, care a anunțat că, în funcție de numărul de persoane care va participa în viitor, se ia în calcul desfășurarea Salonului în Sala de conferințe a Muzeului de pe strada Armatei Române.

„Am primit cu bucurie propunerea domnului Simuț, deoarece Oradea are o elită culturală cu care, din păcate, ne întâlnim prea rar. Sunt sigur că va fi un eveniment de succes, o manifestare de o înaltă ținută”, a mai spus Gabriel Moisa, care a mulțumit tuturor pentru prezență.

Când a gândit acest Salon, profesorul universitar și criticul literar dr. Ion Simuţ și-a propus să reunească, în același spațiu, un dialog al artelor: literatură, muzică, arte vizuale, teatru, film.

„S-ar crea o zonă de intersecție între teme și stiluri ale actualității, dar și o ocazie de a se întâlni personalități din aceste domenii, care, cu toată disponibilitatea lor, totuși nu comunică între ele, deși se află într-o vecinătate apropiată. Ar fi, într-un fel, o variantă de revistă culturală vorbită, poate mai atractivă decât o revistă imprimată, într-o vreme în care lectura pe hârtie, în singurătate, e practicată din ce în ce mai puțin”, a punctat universitarul orădean.

„Nu aș dori să fie un cenaclu, deoarece avem trei deja în Oradea, nu doresc să fie nici club de lectură, și nici nu vom crea ambianța pentru expoziții, cu toate că am putea invita un artist plastic să vorbească despre opera lui. Ne propunem o variantă de revistă culturală vorbită, poate mai atractivă decât o revistă imprimată, într-o vreme în care lectura pe hârtie, în singurătate, e practicată din ce în ce mai puțin”, a precizat Ion Simuț, care a adăugat că, în cadrul Salonului vor fi invitați creatori nu numai din Oradea, ci și din Bihor.

În continuare, au luat cuvântul invitații primei ediții a Salonului, subiectele propuse fiind: „Nicolae Balotă în anul centenarului” (a prezentat Carmen Andrei); lansarea în urbe a revistei studenților de la Litere „Între timp” (Anca Tomoioagă); Dumitru Branc a citit din poeziile lui; au fost analizate două cărți apărute anul trecut: romanul „Zavaidoc în anul iubirii”, de Doina Ruști (Alexandra Olah) și volumul de poezii „Se face liniște în mine”, de Ana Blandiana (Viorel Chirilă).

Printre cei prezenți la prima întâlnire a Salonului cultural orădean s-a aflat și Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.