Semnal editorial - Modernismnul și Postmodernismul
Recent a apărut la Editura Universității din Oradea cartea profesorului univ. dr. Paul Magheru, Tratat de literatură universală și comparată, volumul VI, Modernismul și Postmodernismul, în condiții grafice excepționale, tipărit la Book Expert din Oradea.
Este al doilea Tratat de literatură universală și comparată din țara noastră, după Istoria literaturii universale a profesorului Ovidiu Drimba, din 1968, două volume, ediție definitivă 1997, cu avantajul că se prezintă inclusiv Postmodernismul până astăzi. Cartea cuprinde mai multe capitole structurate pe două părți. Partea I tratează Modernismul, definiție și reprezentanți, pe ramificații sau curente moderniste (simbolismul, expresionismul, dadaismul, impresionismul, suprarealismul, ermetismul, mai ales în poezie, și proza modernistă). Partea a II-a, Posmodernismul, prezintă câteva anticipări postmoderniste și postmodernismul literaturii actuale, opere și reprezentanți.
După cum se observă și într-un scurt Cuvânt înainte, mai mult promoțional decât explicativ, o problemă delicată care trebuia rezolvată era separația estetică și de scriitori între modernism și postmodernism. „Postmodernismul, precizează autorul, urmează după modernism, după cum modernismul a urmat romantismului și realismului. Între modernism, ce caracterizează o bună parte a literaturii interbelice, și postmodernism (din perioada postbelică n.n.) nu există o separație netă, ci mai degrabă o complementaritate, o relație în același timp de opoziție, dar și de continuitate și de întrepătrundere.” Rămâne la discreția fiecărui cititor să lectureze și să interpreteze operele literare după propriile delimitări și judecăți de valoare.
Lector univ. dr. Orlando BALAŞ
Comentarii
Nu există nici un comentariu.