Parteneriat între CN „Mihai Eminescu" şi şcoala medie din Bouţu Mic din Maramureşul istoric

Cei 62 de elevi şi cadre didactice de la şcolile româneşti ale Maramureşului Istoric  (partea ucrainiană de astăzi), care se află, în aceste zile, în oraşul nostru, au fost ieri în vizită la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea. Ei au fost însoţiţi, pe tot parcursul vizitei, de profesoara Cristina Marian, o bună cunoscătoare a Maramureşului istoric, după ce în 12 ianuarie a.c., a participat la Concursul literar "Mihai Eminescu", din localitatea Strâmtura.

În cadrul vizitei de ieri, s-a semnat un protocol de colaborare între Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" şi Şcoala medie din localitatea Bouţu Mic, reprezentată de directorul acesteia, Gheorghe Opriş. "Legăturile învăţământului din Maramureşul istoric cu o şcoală reprezentativă a învăţământului bihorean românesc este o temă pe care încercăm să o dezvoltăm demult, convinşi fiind că relaţionarea şcolilor din cele două localităţi va avea efecte benefice şi de-o parte şi de alta", ne-a declarat Tiberiu Moraru, preşedintele Asociaţiei Morăriţa. Sâmbătă, 16 iunie, la propunerea lui Vasile Ilica, consilier principal la Parohia Buna Vestire din Oradea, grupul din Maramureşul istoric a fost invitat la parohie, unde a fost primit de către preotul paroh Ioan Marian. La final, oaspeţii au fost răsplătiţi cu cadouri, răcoritoare şi colaci din partea bisericii. Programul grupului din Maramureşul istoric va continua astăzi, 19 iunie, cu vizitarea Universităţii Oradea, a Bibliotecii Universităţii, Centrului de Cercetare "Eva Heyman", precum şi a Centrului de Studii Imperiale. Seara, de la ora 19.00, în sala mare a Primăriei Oradea va avea loc lansarea numerelor 1 şi 2 / 2012 ale revistei Familia Română, precum şi a ziarului Apşa. 

Prezenţa grupului din Maramureşul istoric la Oradea are loc în cadrul proiectului transfrontalier, cultural-educativ "Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor României şi Ucrainei, prin schimburi culturale reciproce de elevi şi cadre didactice", desfăşurat de Asociaţia Morăriţa din Oradea, în parteneriat cu Fundaţia Dacia din Maramureşul Istoric (Ucraina).