Noua stagiune a Teatrului Szigligeti a fost construită în jurul echilibrului, armoniei și sustenabilității. Trupa Szigligeti va avea nu mai puțin de 5 premiere, Ansamblul Nagyvárad două premiere, iar trupa de teatru de păpuși Lilliput 4 premiere și o reluare.

 

În stagiunea 2023-2024, conform managerului Czvikker Katalin, trupele teatrului au susținut 321 de reprezentații, din care 206 în Oradea, 95 în alte orașe ale țării și în mediul rural, respectiv 20 în străinătate. În această stagiune, teatrul a găzduit 27 spectacole invitate în cadrul festivalurilor și al programelor de schimb de spectacole. Pe lângă realizarea de producții, au fost finalizate lucrări majore la clădirea teatrului. Personalul nu s-a odihnit în timpul verii. Deși ultimul spectacol al stagiunii a fost jucat în Oradea, pe 16 iunie, au continuat deplasările și taberele, respectiv participările la festivaluri.

Pentru a încheia vara și a deschide stagiunea nouă, pe 31 august, la ora 19.00, publicul din Oradea va putea urmări spectacolul „Magyarosaurus Dacus”, de Gianina Cărbunariu, în Sala Mare a Teatrului Szigligeti.

Novák Eszter, directorul artistic al Trupei Szigligeti și al Ansamblului Nagyvárad, susține că Trupa Szigligeti pregătește 5 premiere.

Primul spectacol va fi îndrăgita comedie „Revizorul”, de Gogol, în regia lui Kovács D. Dániel, programat în premieră pe data de 3 noiembrie.

În paralel, vor avea loc și repetiții pentru o producție de studio. Drama „Pisica pe acoperișul fierbinte”, de Tennessee Williams, va fi regizată de Botos Bálint. De Revelion, publicul va putea urmări opereta de anvergură „Victoria și-al ei husar”, de Földes Imre, Harmath Imre și Ábrahám Pál, o coproducție a Trupei Szigligeti, a Ansamblului Nagyvárad și a Teatrului Național Csokonai, din Debrețin. Spectacolul va fi regizat de Novák Eszter. În a doua parte a stagiunii va fi prezentată o dramă contemporană în regia Ancăi Bradu, o piesă ce urmează a fi montată pentru prima dată în limba maghiară. Aceasta a fost scrisă de dramaturgul contemporan român Matei Vișniec, activ în acest moment în Franța. Inițial, autorul a scris textul în franceză intitulat „Lysistrata, mon amour”, apoi l-a publicat în traducere proprie în română sub titlul „Lysistrata, dragostea mea”. Premiera absolută în limba maghiară se va numi „Szerelmem, Lüszisztraté”.

Ultima producție a stagiunii pe scena mare va fi una dintre cele mai cunoscute comedii ale lui William Shakespeare, „Cum vă place”, în regia lui Attila Balogh.

Pe lângă toate acestea, sunt planificate două spectacole de studio în regia lui Hunyadi István, respectiv a lui Tóth Tünde, precum și o coproducție cu Teatrul din Szentendre, scrisă și regizată de Kincses Réka, care va începe noua stagiune a trupei noastre cu un workshop.

 

Ansamblul Nagyvárad și Trupa Lilliput

Ansamblul Nagyvárad pregătește două premiere în această stagiune: în prima parte a stagiunii, regizorul-coregraf Györfi Csaba va adapta pe scena Studioului Transilvania un spectacol de dans contemporan non-verbal din filmul binecunoscut „Strigăte și șoapte”, scris și regizat de Ingmar Bergman. În a doua jumătate a stagiunii, ansamblul pregătește un spectacol de dans folcloric de mare anvergură în Sala Mare, intitulat „Un an întreg”.

Botházy-Daróczi Réka, directorul artistic al Trupei Lilliput, a declarat că, în stagiunea prezentă, trupa de teatru de păpuși pregătește 4 premiere și o reluare. Este vorba despre reluarea piesei „Scufița și Lupul”, de Lélek Sándor Tibor, care a debutat în anul 2020. Deoarece în timpul pandemiei au fost jucate puține reprezentații, dar și generațiile s-au schimbat între timp, trupa așteaptă cu nerăbdare reluarea spectacolului.

Regizată de Bartal Kiss Rita, piesa „Lenka și Palkó” vorbește despre excludere, singurătatea copilăriei, despre prietenia și unitatea copiilor pe care ceilalți îi consideră „neobișnuiți”.

Povestea biblică a lui David și Goliat este cunoscută de toată lumea. În regia lui Dió Zoltán, mesajul piesei atrage atenția asupra diferențelor dintre tineri și bătrâni, copii și adulți, vorbind despre copilașii care pot fi mici, dar sunt capabili de fapte mari.

Spectacolul „Povestea mea” ne poartă într-o lume plină de mister și necunoscut, în regia artistului Trupei Lilliput, Daróczi István.

Spectacolul „Gâscă slabă, mare treabă!”, scris de un autor polonez contemporan, Marta Guśniowska, în regia lui Halasi Dániel, vorbește despre depresie, loialitate, prietenia de-o viață și faptul că nu suntem niciodată singuri, indiferent cât de disperată ar părea situația.