După flashmob-ul din 21 mai, trupele Teatrului Szigligeti și ale Teatrului Regina Maria pregătesc un nou manifest pentru artă. De această dată, evenimentul va avea loc pe scena teatrului şi va fi încadrat în Festivalul „HolnapUtán”.

 

Concertul se intitulează „Help!” şi este programat în data de 4 iunie, de la ora 19.00 şi va lua forma unui eveniment teatral-muzical. „Scopul concertului-eveniment intitulat „Help!” este acela ca artiștii celor două teatre să-și facă vocile auzite și să protesteze împotriva unor proiecte ale Consiliului Județean Bihor care ar perturba viața culturală a orașului și ar pune în pericol existența celor mai semnificative instituții culturale din județ”, se arată în informaţiile puse la dispoziţie de Teatrul Szigligeti.  În semn de protest, actorii celor două teatre vor cânta melodii „revoluționare” în română, maghiară și engleză. Dramaturgia spectacolului va fi bazată pe comentariile postate pe rețelele de socializare, respectiv fragmente din scrisorile deschise și articolele de presă referitoare la acest subiect. Evenimentul de teatru-concert va fi regizat de Novák Eszter, iar bilete se găsesc deja la casieriile celor două teatre, la preţul de 10 lei.
Reamintim că la finele lunii mai, actorii teatrului român şi maghiar, alături de instrumentişti ai Filarmonicii Oradea au organizat un flashmob în Piaţa Unirii. Peste 700 de orădeni au fost prezenţi la eveniment, în semn de susţinere pentru artiştii din Oradea. Actorii au interpretat, în română şi maghiară, Anatevka, din Scripcarul pe Acoperiş, reproducând momentul în care evreii sunt alungaţi din satul lor.
La finele flashmob-ului s-a citit un manifest care cuprinde cinci puncte:

„1. Integritate. Nu vrem modificarea unilaterală a contractelor. Credem că acest demers ar pune în pericol integritatea trupelor și ar priva angajații de drepturile câștigate.

2. Independență instituțională. Nu vrem comasarea instituțiilor culturale. Dorim să ne gestionăm în continuare resursele, în spiritul libertății artistice. Suntem convinși că independența instituțională este o garanție a calității și diversității.

3. Trupă permanentă. Nu vrem un teatru bazat pe bază de proiecte sau un teatru gazdă, deoarece acest lucru ar atrage după sine desființarea trupelor permanente și ar expune activitatea artistică voinței puterii politice sau chiar diletantismului.

4. Demnitate. Vrem respectarea demnității culturii și a lucrătorilor în domeniul culturii și respingem orice decizie care ar expune activitatea artistică voinței politice sau chiar diletantismului”.
Actorii le-au reamintit orădenilor că există o petiţie prin care pot susţine artiştii, petiţie care poate fi completată online.