Teatrul „Szigligeti” din Oradea - La debutul noii stagiuni
Aproape 40.000 de spectatori a avut Teatrul Szigligeti stagiunea trecută. De asemenea, instituția de cultură se poate lăuda cu 295 de reprezentații jucate. În plus, teatrul are accesibilă o bază de dată online, un proiect unic și un exemplu de urmat pentru teatrele din Transilvania. Stagiuna 2022 – 2023 se anunţă echilibrată, cu producţii noi, marcând totodată şi aniversările legate de naşterea poetului Petőfi Sándor şi a scriitorului ardelean Tamási Áron.
Teatrul Szigligeti a organizat miercuri, 10 august, o conferință de presă, în foaierul de la etajul clădirii teatrului, prilejuită de lansarea stagiunii 2022/2023. Cu acest prilej, au fost prezentate cele mai importante date referitoare la stagiunea care s-a terminat, și au fost anunțate spectacolele pe care instituția de cultură intenționează să le realizeze în sezonul următor. Moderatoarea evenimentului a fost Bozsódi-Nagy Orsolya, secretar literar.
În deschiderea conferinței de presă, Czvikker Katalin, managerul Teatrului Szigligeti, a prezentat câteva date legate de stagiunea trecută. Astfel, potrivit acesteia, instituția de cultură a avut, stagiunea trecută, 38.000 de spectatori în total; de asemenea, se poate lăuda cu 295 reprezentații jucate, din care: 213 în Oradea, 51 în Bihor și în alte orașe ale României, precum și 31 în străinătate.
Între succesele stagiunii, Czvikker Katalin a amintit: premiul pentru cel mai bun spectacol câștigat de Trupa Szigligeti cu spectacolul „Sinucigașul” la Festivalul Teatrelor Maghiare de la Kisvárda (Ungaria); doi ani, 22 reprezentații, participarea a 21 de copii și tineri la spectacolul muzical „Undeva în Europa” al Trupei Lilliput; participarea Ansamblului Nagyvárad la Expo Dubai.
La conferința de presă au mai participat și au luat cuvântul: Novák Eszter, directorul artistic al trupei Szigligeti, care a oferit informații despre noua stagiune a teatrului Szigligeti; Botházy-Daróczi Réka, directorul artistic al trupei Lilliput, care a vorbit despre stagiunea următoare a trupei Lilliput; János Szabolcs, secretat PR, care a prezentat baza de date a teatrului, un proiect unic și un exemplu de urmat pentru teatrele din Transilvania.
„Banca de date Szigligeti este o bază de date online, care conține cărți, publicații, apărute sub egida teatrului, dar și cărți, publicații care, deși nu au fost publicate de teatru, însă au legătură cu istoria acestuia. Este vorba despre diverse cărți, în general despre istoria teatrului din Oradea, respectiv cărți scrise de foștii angajați, colaboratori sau chiar actori ai teatrului”, a declarat, pentru CRIȘANA, János Szabolcs. Potrivit acestuia, baza de date conține volumele integral în format PDF, care se pot descărca și citi apoi cu ușurință. „Prin acest proiect, dorim să oferim un ajutor cercetătorilor, dar și studenților care doresc să se ocupe în viitor de istoria teatrului din Oradea, sau poate fi și o lectură frumoasă pentru publicul interesat”, a menționat interlocutorul nostru. Baza de date este deja accesibilă pe site-ul teatrului Szigligeti.
După restricțiile celor doi ani care au trecut, Teatrul „Szigligeti Színház” Oradea pregătește o stagiune echilibrată. În ciuda greutăților existente, precum criza economică gravă care afectează Europa sau condițiile financiare precare, instituția de cultură nu își abandonează publicul fidel, posesorii de abonamente și spectatorii cumpărători de bilete care le-a fost alături la bine și la greu în ultima perioadă. În acest sens, toate cele trei trupe ale Teatrului Szigligeti vin cu producții noi în stagiunea 2022/2023, marcând, totodată, aniversările legate de nașterea poetului Petőfi Sándor (200 de ani) și a scriitorului ardelean Tamási Áron (125 de ani).
Abonamentele vor putea fi achiziționate începând din 16 august, în funcție de tipul acestora, la prețuri între 45-150 lei. Mai multe informații privind oferta de abonamente găsiți la agenția de bilete a Teatrului Szigligeti sau online, accesând caietul-program al stagiunii, aici: https://issuu.com/szigligetiszinhaz/docs/musorfuzet_2023_nyomdai.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.