Un an fără doamna cântecului românesc - Florica Ungur rămâne vie în sufletele bihorenilor
Se împlineşte un an de când una dintre Privighetorile Nepereche ale Cântecului Românesc, Florica Ungur, s-a urcat la Ceruri pentru a veghea printre miile de stele asupra celor dragi, lăsând în urma sa nu doar lacrimi, ci o vastă fonotecă de aur cu cântece de pe Valea Crişurilor.
Florica Ungur şi-a luat rămas bun de la cele pământeşti pe data de 4 august 2011, după o lungă suferinţă ascunsă celor dragi pentru a-i proteja de un cumplit adevăr. În final, împăcată cu sine şi cu lumea care i-a fost atât de dragă, Florica Ungur a acceptat să părăsească cele lumeşti şi să se alăture îngerilor cărora le-a adus de pe Valea Crişurilor cele mai frumoase cântece populare culese în jumătatea de secol dedicată unei vieţi culturale active. Florica Ungur s-a născut pe 8 iunie 1939, în satul Fâşca, şi a învăţat să cânte de la mama sa, Ileana Cociuba. Artista a spus mereu că nu a cântat pentru a face carieră, ci pentru a "mângâia suflete". Între 1957-1962, urmează cursurile Facultăţii de Filologie (secţia limbi clasice) a Universităţii din Bucureşti. Acum este "descoperită" de marele etnolog şi folclorist Mihai Pop, care este impresionat de vocea şi repertoriul studentei la "clasice". În anul 1963, este repartizată profesor de limba latină la Oradea; îşi va desfăşura activitatea în special la actualul Colegiu Naţional "Mihai Eminescu". Tot în acest an, se înscrie la Şcoala Populară de Artă din Oradea (clasa Silvia Pop de Popa). Anul următor, debutează la TVR, alături de Dumitru Sopon, Maria Haiduc, Elena Haşaş. Prestaţiile de excepţie ale Floricăi Ungur sunt răsplătite cu o sumedenie de premii şi diplome. A înregistrat la radio, TVR şi Electrecord 156 de cântece, până în 1990 fiindu-i editate zece discuri "Electrocord" şi patru casete. În ultimii ani, a îndrumat şi cristalizat primii paşi ai câtorva tinere interprete de real talent. "Florica Ungur a cultivat, cu predilecţie, doina (trăgănata, hora), dar şi cântecul de joc, cântecul de nuntă, cântecul de cătănie etc., în cea mai bună tradiţie folclorică. De altfel, fără pic de teamă de a greşi, se poate afirma că Florica Ungur a fost una dintre cele mai mari doinitoare din muzica noastră folclorică, una dintre cele mai autentice şi fidele interprete de folclor muzical românesc", ne-a declarat Miron Blaga, consultant artistic în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.
Anul petrecut fără Florica Ungur nu a şters cu nimic amintirea sa vie şi luminoasă. Toţi cei care au iubit-o, fiul Alexandru Ungur, fraţii Dorel şi Gherghe Ungur, fostele colege de scenă şi toţi foştii săi elevi îi vor păstra şi azi, 4 august, un gând de aducere aminte la fel cum se va întâmpla de acum înainte în fiecare an, în această zi de Gustar.
La 4 August, anual, in casa noastra va fi spectacol cu Florica Ungur,post-mortem, cu repertoriul si. Atat pot face in amintirea ei, atata si fac
Am cunoscut familia Flaricai Ungur si pe mama sa iubitoate. Ne era cunoscuti caci am locuit in Astileu. Fiului meu i-a fost profesoara de latin in Oradea. La Banchetul de absolvirea liceului, a dansat cu fiul meu. Dar inafara de acestea, frumosul a izvoran din glasul sau, din inima sa sincera si simtitoare,din repertoriul sau muzical indragit, legat de Bihor. Aceste nu le pot uita deloc desi departarea ne-a desprins de Romania pentru SUA si Canada. Vesnica-i fie amintire si Dumnezeu sa o odihneaca in loc de unde durerea si intristarea au disparut.
Dacă ne-am preţui valorile cât sunt vii, despărţirea de ele arfi mai lină, iar amintirile ni s-ar transforma ăn trăiri în timp real