Un proiect susţinut de Congresul American - 300.000 de dolari pentru reabilitarea Sinagogii ortodoxe
Aurel Chiriac, directorul Complexului "Muzeului Ţării Crişurilor", şi Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, au anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, un prim succes privind finanţarea Sinagogii ortodoxe de pe strada Primăriei. Este vorba de aproximativ 300.000 de dolari care au fost alocaţi, prin intermediul unui proiect aprobat de Congresul American, ce presupune amenajarea în clădirea sinagogii a unui muzeu de istorie a evreilor din Oradea şi Bihor.
Proiectul, care prevede reabilitarea integrală şi reconversia funcţională a Sinagogii ortodoxe din Oradea, aparţine firmei Novartis, şi a fost realizat împreună cu Comunitatea Evreiască din Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor. Potrivit lui Aurel Chiriac, ideea realizării unui muzeu care să prezinte istoria evreilor de la începuturi până în zilele noastre este o premieră naţională. "Practic, noi vom fi deschizători de drum în acest sens. Încercăm să prezentăm existenţa de secole a comunităţii evreieşti în acest areal", a spus Chiriac. El a menţionat că în Sinagoga ortodoxă va fi amenajat un muzeu de istorie a evreilor din Oradea şi Bihor, dar că se doreşte ca în acel spaţiu să funcţioneze un adevărat centru cultural-ştiinţific al oraşului. "Noi vrem să oferim o realitate a Oradiei şi Bihorului, aşa cum a fost ea înainte vreme, dar vrem să realizăm şi o instituţie vie, cu sesiuni de comunicare, workshop-uri etc., pentru că nu putem rămâne doar la nişte obiecte expuse", a afirmat Chiriac. Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, a spus că Ambasada SUA la Bucureşti a sprijinit acest proiect venind cu idei şi soluţii, subliniind faptul că la baza acestui succes a stat şi deosebita colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, prin dr. Aurel Vainer, preşedintele FCER, care este deputat în Parlamentul României, şi organizaţia Joint, prin preşedintele acesteia, Israel Sabat. "În 17 decembrie am depus proiectul la Ambasada SUA la Bucureşti, iar la începutul acestei luni, am primit răspunsul. Din 31 de proiecte din România, două au fost selectate de Ambasada SUA de la Bucureşti şi trimise spre aprobare Congresului American. Valoarea arhitecturală a oraşului ne-a ajutat să avem succes cu acest proiect", a spus arhitectul Cristian Puşcaş. El a menţionat că suma de 300.000 de dolari nu este suficientă pentru restaurarea sinagogii, dar că reprezintă un mare pas înainte, pe baza căruia se pot accesa şi alte oportunităţi în acest obiectiv. Potrivit acestuia, o parte din bani vor fi folosiţi strict în ce înseamnă reabilitarea clădirii, iar restul pentru promovarea proiectului. Suprafaţa desfăşurată a clădirii de pe strada Primăriei este de 320 mp, iar suma estimată a fi necesară pentru restaurare este de 725.000 euro. "E clar că suma nu este suficientă, e aproape jumătate din necesarul pe care noi l-am estimat. Important este că reuşim să mai bifăm în Oradea o clădire ce intră în proces de reabilitare şi redare către public", a mai spus Cristian Puşcaş, care a menţionat că proiectul trebuie implementat până la finele lui 2013. În opinia acestuia, având în vedere starea de degradare a clădirii, lucrările vor demara la sfârşitul acestei veri, după obţinerea, în regim de urgenţă, a autorizaţiei de construcţie. Arhitectul orădean a mai spus că deşi sinagoga ortodoxă nu se află pe lista monumentelor istorice, nu înseamnă că nu are valoare arhitecturală.
corect karton
articolul este asa cum este dar daca v-a fost lene sa va deplasati pana pe strada primariei unde se afla sinagoga care a fost propus pentru reabilitare ,atunci macar mentionati ca acele fotografii reprezinta Sinagoga Neolog de pe str.Independentei