Filarmonica de Stat Oradea va găzdui astăzi, 23 ianuarie, un concert deosebit dedicat împlinirii a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven. Evenimentul se va desfășura începând cu ora 19.00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”.

Directorul artistic al Filarmonicii orădene, Kurucz Tibor, a prezentat ieri, într-o conferință de presă, programul şi invitaţii Filarmonicii din această seară.

Prima lucrare din program este „Uvertura Coriolan, op. 62”, o muzică vie şi profund umană, plină de tensiuni, cu un conţinut dramatic accentuat, inspirată din subiect istoric. Programul va continua cu „Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în Do major, op. 15”, lucrare interpretată de însuși Beethoven, cu ocazia turneelor întreprinse în Germania și la Praga. Cea de-a doua parte a concertului va cuprinde o compoziţie prețioasă, „Simfonia a III-a, Eroica”. Iniţial i-a fost dedicată lui Napoleon, dar după amara decepţie avută la vestea proclamării primului consul ca împărat, Beethoven a rupt dedicaţia, lăsând în urmă doar câteva cuvinte sugestive … „în amintirea unui mare om”.

Conducerea muzicală aparţine maestrului Jankó Zsolt. Dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Jankó Zsolt s-a născut în 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă Sigismund Toduţă din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004 a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2008 a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) şi Tihanyi László (Szombathely 2007, curs de dirijat muzică modernă), în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de Orhcestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman. Între anii 2005-2007 a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultăţii de Muzică a Universității Oradea. De-a lungul activităţii sale concertistice a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc. În Ungaria a fost invitat să dirijeze Orchestrele Simfonice MÁV, Szeged şi Szombathely. În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat totodată numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Naţională Română din Cluj şi Opera Maghiară din Cluj. În cadrul Festivalului Bartók din Cluj a dirijat toate cele trei compoziţii pentru scenă semnate de Bartók. Cu ocazia Zilelor Muzicii din Nyírbátor (Ungaria) a dirijat în 2007 Pärnu City Orchestra din Estonia. În 2010 a dirijat la Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc (Ungaria) şi în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein la celebrul Konzerthaus din Berlin. Jankó Zsolt este totodată și dirijor asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.

Solista invitată este pianista Cătălina Butcaru. A început studiul pianului la vârsta de cinci ani, la Liceul de muzică din Constanţa, la clasa profesoarei Victoria Nițu. La vârsta de opt ani are prima apariţie publică în concert, iar la vârsta de paisprezece ani şi-a făcut debutul cu orchestra. Continuă studiile la Liceul de muzica „George Enescu” din București, la clasa profesoarei Szél Olga, bucurându-se în același timp şi de îndrumarea renumiţilor pianişti Aurora Ienei şi Dan Grigore. La numai şaisprezece ani este admisă la Universitatea de Muzică din Viena, unde lucrează cu profesorul Jürg von Vintschger, îşi aprofundează studiile cu pianista Meira Farkas şi obţine diploma de solist. Urmează cursuri de masterat artistic la Universitatea de Muzică din Graz, sub îndrumarea marelui pedagog rus Alexander Satz, obținând diploma în 2006. Participă, de asemenea, la numeroase cursuri de măiestrie cu legende ale pianisticii mondiale precum Dmitri Bashkirov, Andrzej Jasinski, Martin Hughes. Ȋntre 1996 şi 2001 realizează primele înregistrări pentru Radioul şi Televiziunea din Austria. Cătălina Butcaru a obţinut de-a lungul mai multor ani burse ale fundaţiilor „Alban Berg” și „Maria Theresia”. În 2008 a lansat CD-ul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall din capitala britanică. Desfășoară o bogată activitate concertisitcă în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria și România. A participat în numeroase proiecte de muzică de cameră cu muzicieni de renume, cum ar fi în duo cu violonistul Yair Kless sau cu violoncelistul cvartetului „Alban Berg”, Valentin Erben. În anul 2013, împreună cu flautistul român Matei Ioachimescu lansează CD-ul „Lumière”, care cuprinde lucrări de Poulenc, Enescu, Jolivet. Începând cu anul 2016, Cătălina Butcaru inițiază proiectul Vienna meets Romania, proiect întins pe o perioadă de cinci ani, ce cuprinde concerte și cursuri de măiestrie susţinute în România de Volkhard Steude şi de alţi membri ai Filarmonicii din Viena.