Veşti bune de la Direcţia pentru Cultură! Reabilitarea monumentelor istorice, pe drumul cel bun
După mai mulţi ani în care Bazilica romanică din satul Tămaşda, aflată pe Lista Monumentelor Istorice, a fost lăsată în paragină, s-a făcut un prim pas pentru reabilitatea acestui lăcaş de cult. Este vorba de Hotărârea Consiliului local al comunei Avram Iancu de intabulare a unei zone de protecţie de 545 mp în jurul clădirii. Monumentul este unul impresionant, iar Primăria comunei Avram Iancu este conştientă de valoarea acestui obiectiv istoric.
"Monumentul este unul impresionant, iar Primăria comunei Avram Iancu a început să conştientizeze acest lucru. Din păcate, starea clădirii este deplorabilă în acest moment, existând un risc imens de prăbuşire", a spus Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, zilele trecute, într-o conferinţă de presă. El speră că Institutul Naţional al Patrimoniului va finanţa lucrările de reabilitare, de asemenea, nu omite nici posibilitatea de a-i sensibiliza pe nemţi pentru a investi în reabilitarea Bazilicii. Un alt subiect abordat în cadrul conferinţei de presă a fost finanţarea de către Direcţia pentru Cultură Bihor a proiectelor pentru refacerea învelitorilor bisericilor de lemn de la Lazuri de Beiuş, comuna Lazuri de Beiuş, şi Săldăbagiu de Jos, respectiv Săldăbagiu de Sus. Un alt monument istoric aflat în atenţia DJCPN Bihor este cazarma Husarilor din Oradea, edificat în secolele XVIII şi XIX. "În decursul anilor, în special după 1990, monumentul a fost abandonat şi nu s-au realizat intervenţii de consolidare şi conservare, iar părţi din teren şi clădiri au ajuns proprietăţi private. Nici unul dintre proprietarii succesivi nu au luat măsuri pentru îmbunătăţirea stării clădirilor", a spus Lucian Silaghi. Potrivit acestuia, în decursul anilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, precum şi instituţiile antecesoare au notificat proprietarii privind statutul clădirilor, precum şi obligaţiile ce le revin. "Dacă în următorii doi ani nu se fac consolidări,respectiva clădire se va prăbuşi. Am amendat cu suma de 4.000 lei S.C. Avinka S.R.L., unul din cei trei deţinători, pentru neîndeplinirea obligaţiilor legale ce îi revin privind protejarea clădirii", a mai conchis directorul DJCPN Bihor.
Săldăbagiu de Jos, respectiv Săldăbagiu de Sus? În Bihor, după ştiinţa mea, există localităţile Săldăbagiu de Barcău, Săldăbagiu de Munte şi Sălbăbagiu Mic. De unde şi până unde Săldăbagiu de Jos, respectiv Săldăbagiu de Sus? Poftim cultură, dom'le!