De fiecare dată când este vorba despre o sărbătoare și o sărbătorire, Miorița Sateanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea, adună oameni de suflet, iubitori și promotori de cultură pentru a marca evenimentul.

 

De Ziua Păcii, s-a petrecut același lucru. A avut loc deschiderea programului de evenimente organizate în cinstea acestei zile, printr-un simpozion, urmat de dezbateri și un spectacol artistic de mare încântare. În deschiderea conferinței, prof. univ.emerit dr. Agneta Marcu a interpretat la violoncel piesa „Odă Bucuriei”. S-a subliniat apoi importanța datei de 21 septembrie, aceasta fiind aprobata de Organizația Națiunilor Unite pentru a sărbători Ziua Mondială a Pacii. Exprimâdu-și dorința de a trăi în pace, doamna viceprimar, prof. Antonia Nica, a prezentat în alocuțiunea sa condițiile necesare pentru menținerea păcii între state și comunități. Prezentarea doamnei ing. Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea, s-a încheiat cu speranța din îndemnul „Să fie pace, să fie pace pe pământ!”. Tema „Pacea, balsamul din tranșeea ostașului” a fost susținută și documentată cu exemple și amintiri de către col. r. dr. Constantin Moșincat. O trecere în revistă a subiectului Pacea, în absența războiului”, cu un mare interes și  importanță pentru iubitorii de literatură scrisă, a fost realizată și prezentată de doamna bibliotecar Delia Pantea, din partea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai. Tot legată de studiu, cercetare în domeniul  educației, a fost conferința susținută de domnul prof. univ. emerit dr. Vasile Marcu, tema care a antrenat toți paricipanții , unii fiind foști studenți, actualmente cadre didactice apreciind expunerea audiată.

O privire sinoptică asupra Zilei Mondiale a Păcii a fost realizată cu mare entuziasm de invitatul special, care a onorat evenimentul, scriitorul George Roca, membru al Academiei Româno –Americane. După susținerea temei propuse, vorbitorul  a  scos în evidență unele detalii privind semnificația clopotului care a fost confecționat din monede donate de copii din toate țările lumii, expus în grădina sediului Națiunilor Unite.

În dorința de a susține și a prezenta activitățile dedicate zilei sărbătorite, au luat cuvântul: av. publicist, scriior Pașcu Balaci, presedinte al Cenaclului Literar Barbu Stefănescu Delevrancea, domnul prof. univ.sculptor Cornel Durgheu, preotul Olimpiu Todoreanu, președintele Asociației Caritas Eparhial, de la Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică, prof. Szilagyi Ibolya – președintele Uniunii Pensionarilor Maghiari din Partium, prof. StelaTăut - din partea Asociației Dascălilor din Bihor.

Poetul, prof. Aurel Horgoș a recitat versuri din creațiile proprii, iar scriitorul George Roca a recitat un fragment din Scrisoarea a – III –a, de Mihai Eminescu. Momentul artistic a fost susținut de eleva Natalia Mendrea, al cărei glas angelic a impresionat și a emoționat toți participanții.

S-au intonate marșuri cunoscute care au animat spectatorii și multe cântece patriotice care au fost susținute de corul General „Traian Moșoiu”, dirijor Ioan Flueraș, coordonator al ansamblului - prof. Mircea Dan.

În încheierea evenimentului, au fost înmânate tuturor participanților simboluri ale păcii confecționate de copiii din tabăra „Ceata lui Pițigoi”, director ed. Ecaterina Grecu.

Sâmbăta au continuat activitățile pe aceeași temă susținute de copii. Invitată la aceste manifestatii a fost doamna comisar șef Ioana Indries. Cum era și de așteptat, acolo unde noi nu putem restabili ordinea și echilibrul, Îl chemam în ajutor pe Dumnezeu. Așadar, cele trei zile închinate Păcii s-au încheiat cu o Seară de rugăciune interconfesională pentru Pace.

Dumnezeu să primească  gândurile noastre bune și rugăciunea rostită nu doar cu buzele, ci și cu sufletul!

Silvia Bodea SĂLĂJAN