AFIR: Submăsura 6.3 - Termen prelungit la depunerea proiectelor
Prin Submăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, agricultorii pot accesa fonduri nerambursabile de 15.000 de euro.
Agenţia de Finanțare a Investitiilor Rurale (AFIR) informează, printr-un comunicat, că termenul limită pentru depunerea proiectelor cu fonduri europene în cadrul Submăsurii 6.3 - Dezvoltare ferme mici va fi prelungit până la data 15 decembrie 2016. În cadrul acestei submăsuri mai sunt diponibili 15.660.000 euro pentru zona montană și fonduri în valoare de 64.620.000 euro pentru zona normală. Conform datelor furnizate de AFIR, sunt depuse deja 636 de proiecte pentru zona montană, iar pentru sectorul normal au fost depuse 2012 proiecte, cu o valoare publică totală de 30.180.000 euro. Prin Submăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, agricultorii pot accesa fonduri nerambursabile de 15.000 de euro, pe o perioadă de 3 ani sau 5 ani - pentru sectorul pomicol. Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se acordă sub formă de primă în două tranşe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Deciziei de Finantare; 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementării corecte a Planului de afaceri, fără a depăşi 3/5* ani (*5 ani pentru exploataţiile pomicole), de la semnarea Deciziei de Finanţare.
Potrivit variantei consultative a Ghidului Solicitantului, aferent submăsurii 6.3, implementarea corectă a Planului de Afaceri presupune îndeplinirea următoarelor condiţii: comercializarea producţiei proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranşe de sprijin, demonstrat prin documente justificative; înfiinţarea platformelor de gestionare a gunoiului de grajd conform normelor de mediu în vigoare, cu respectarea condiţiilor de bune practici în Anexa nr. 9 la Ghidul solicitantului, în cazul în care exploataţia vizează creşterea animalelor; în cazul în care în cadrul exploataţiei agricole există o platformă de gestionare a gunoiului de grajd care respectă normele de mediu/care trebuie adaptată la normele de mediu, în Planul de Afaceri se va detalia acest aspect; stabilirea domiciliului/sediului social a solicitantului în UAT-ul în care exploataţia este înregistrată; în cazul în care fermierul va fi încadrat într-o activitate salarizată, în termen de maximum 9 luni de la data semnării Deciziei de finanţare, locul de muncă al acestuia (sediul social/ punctul de lucru al angajatorului) trebuie să fie în acelaşi UAT sau zona limitrofă a UAT-ului în care este înregistrată exploataţia; din Planul de Afaceri trebuie să reiasă dezvoltarea exploataţiei agricole. Toate activităţile pe care solicitantul se angajează să le efectueze în cadrul Planului de afaceri şi pentru care a primit punctaj la selecţie, devin condiţii obligatorii pentru menţinerea sprijinului şi pe toată perioada de valabilitate a Deciziei de finanţare.
Pentru întrega perioadă de programare 2014 - 2020 România beneficiază de o alocare financiară totală de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetară totală a Măsurilor implementate la nivelul AFIR se ridică la 4,87 miliarde de euro. De precizat, în încheiere, că pentru Submăsura 6.3, proiectele se depun la Oficiile Judeţene ale AFIR de luni până vineri, în intervalul orar 9.00 - 14.00. În ultima zi a sesiunii, proiectele se pot depune până la ora 16.00.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.