Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Bihor informează contribuabilii că  Instrucţiunile de completare şi de depunere a F205 - "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", au fost aprobate de Ordinul ANAF nr. 3605/2015.

Pentru anul 2015, Formularul 205 se completează şi se depune de către plătitorii de venituri, potrivit titlului III din Codul Fiscal. În cazul în care, în cursul anului, la nivelul aceluiaşi plătitor, au fost efectuate plăţi privind mai multe tipuri de venituri enumerate mai sus, se completează un singur formular. Pentru fiecare tip de venit plătit se generează în acelaşi formular câte un tabel, înscriindu-se datele corespunzătoare, aferente anului de raportare, pe beneficiari de venit. Declaraţia se completează şi se depune anual astfel: până în 29 februarie inclusiv a anului 2016 pentru anul 2015; ori de câte ori plătitorul de venit constată erori în declaraţia depusă anterior, acesta completează şi depune o declaraţie rectificativă, situaţie în care se va înscrie "X" în căsuţa prevăzută în acest scop. Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe tipuri de venit şi va cuprinde numai poziţiile corectate, declarate eronat în declaraţia iniţială, sau poziţiile care, în mod eronat, nu au fost cuprinse în declaraţia iniţială. Declaraţia se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, de unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe portalul ANAF, cu respectarea structurii de date (fişier XML). Plătitori de venituri au obligaţia depunerii declaraţiei la unitatea fiscală unde sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe, în format electronic (format PDF, cu fişier XML ataşat), pe suport magnetic sau optic, care va fi însoţit de exemplarul în format hârtie, semnat. ANAF reaminteşte contribuabililor că, în cazul sediilor secundare înregistrate ca plătitori de impozit pe veniturile din salarii, declaraţia corespunzătoare activităţii sediilor secundare se depune de contribuabilul care le-a înfiinţat, pe codul de înregistrare fiscală al acestuia, la unitatea fiscală în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat acesta. Pentru angajaţii care au fost detaşaţi la o altă entitate, declaraţia se completează de către angajator sau, în cazul în care angajatul detaşat este plătit de entitatea la care a fost detaşat, se depune de către plătitorul de venituri din salarii. În situaţia în care plata venitului salarial se face de entitatea la care angajaţii au fost detaşaţi, angajatorul care a detaşat comunică plătitorului de venituri din salarii la care aceştia sunt detaşaţi date referitoare la deducerea personală la care este îndreptăţit fiecare angajat. Pe baza acestor date plătitorul de venituri din salarii la care angajaţii au fost detaşaţi întocmeşte statele de salarii şi calculează impozitul, în scopul completării declaraţiei. Plătitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor nu au obligaţia depunerii F205 pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate de angajaţi începând cu 1 ianuarie 2016 (conform art.132, alin.(3) din Codul fiscal.

În ceea ce priveşte modul de completare a impozitului pe veniturile din jocuri de noroc realizate de persoanele fizice în anul 2015, plătitorii de venit declară astfel:

pentru veniturile realizate de persoanele fizice în perioada 1 ianuarie 2015 - 12 februarie 2015, plătitorii de venituri  nu au obligaţia depunerii F205; pentru veniturile realizate de persoanele fizice în perioada 13 februarie 2015 - 11 iunie 2015, ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă (on-line), slot-machine, lozuri şi festivaluri de poker, plătitorii de venituri au obligaţia depunerii F205; pentru veniturile realizate de  persoanele fizice în perioada  12 iunie 2015 -31 decembrie 2015, ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă  (on-line) şi festivaluri de poker, plătitorii de venituri au obligaţia depunerii F205. De precizat că impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale se cuprinde în declaraţia aferentă perioadei în care a avut loc aprobarea situaţiilor financiare anuale.