AJFP Bihor: Precizări privind înregistrarea contractelor încheiate cu persoane juridice străine
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor aduce la cunoştinţa contribuabililor persoane juridice române, persoanele fizice rezidente, precum şi sediile permanente din România aparţinând persoanelor juridice străine modificările intervenite prin publicarea Ordinul Preşedintelui ANAF nr. 2994/2016.
Persoanele juridice române, persoanele fizice rezidente, precum şi sediile permanente/sediu permanent desemnat din România aparţinând persoanelor juridice străine au obligaţia să înregistreze contractele/documentele încheiate cu persoane juridice străine şi persoane fizice nerezidente, care execută pe teritoriul României prestări de servicii de natura lucrărilor de construcţii, de montaj, activităţi de supraveghere, activităţi de consultanţă, de asistenţă tehnică şi a oricăror altor servicii prestate în România, care generează venituri impozabile.
Prin documente care justifică prestările efective de servicii pe teritoriul României se înţeleg: situaţii de lucrări, procese-verbale de recepţie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, studii de piaţă sau orice alte documente corespunzătoare.
Potrivit OANAF nr. 2.994/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 854/27 octombrie 2016, nu fac obiectul înregistrării contractele, respectiv documentele încheiate pentru activităţi desfăşurate în afara teritoriului României. Înregistrarea contractelor/documentelor se realizează numai prin depunerea Formularului 017 - „Declaraţie de înregistrare a contractelor/documentelor care justifică prestările efective de servicii pe teritoriul României, iniţiale/adiţionale (conexe), încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente”. Declaraţia se depune pentru fiecare contract sau document care justifică prestările efective de servicii efectuate pe teritoriul României, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractelor sau de la data emiterii oricăror documente prevăzute de lege
În situaţia în care în datele declarate iniţial intervin modificări, acestea se declară în termen de 15 de zile de la data producerii acestora, prin depunerea unei noi declaraţii, bifându-se cu “X “căsuţa "Declaraţie de menţiuni" prevăzută în acest scop. De precizat că unitatea fiscală competentă la care se depun şi înregistrează aceste declaraţii este Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor/Compartimentul evitarea dublei impuneri şi acorduri fiscale internaţionale, cam. 303, pentru toţi contribuabilii cu domiciliul fiscal în judeţul Bihor cu excepţia contribuabililor mari şi mijlocii, pentru care unitatea fiscală competentă este unitatea fiscală de administrare.
Pentru relaţii suplimentare cei interesaţi se pot adresa la AJFP Bihor, Oradea str. D.Cantemir, nr. 2b, camera 303.
De ce să depună toate contractelele ca documente justificative? Se pare că cei care au făcut aceste legii sint foști securiști ! Nicăieri în Europa nu se cer românilor contractele pentru fiscalitate, e nevoie de chitanțe și facturii fiscale, etc. E important ca politiceni corupții să aibă mulți bani incasați prin taxe si impozite ca să poată fura mai mult. Exemplu http://adevarulfinanciar.ro/articol/blog/de-banii-iertati-de-ponta-chinezii-cumpara-51-din-rompetrol-rompetrol-cat/