Ajutor de stat pentru firmele înfiinţate în mediul rural
În program pot intra microintreprinderile, IMM-urile, persoanele fizice autorizate (PFA) înregistrate la Registrul Comerţului de cel mult un an la data cererii ajutorului. O altă condiţie importantă este ca societatea să aibă sediul în mediul rural să-şi desfăşoare activitatea la sate.
În acest an, antreprenorii din mediul rural ar putea accesa fonduri nerambursabile în valoare maximă de 125.000 lei, adică circa 27.700 euro prin intermediul unui Proiect care se adresează celor care vor să deschidă mici afaceri la sate şi care face parte din noul "Program pentru firmele mici şi mijlocii din mediul rural". Gestionat de Direcţia de Politici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Economiei, programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) în mediul rural are un buget de circa 26 milioane de lei prin care pot fi sprijinite peste 200 de firme de la sate. Suma de 125.000 de lei, plafonul maxim care poate fi accesat de un antreprenor acceptat în proiect, reprezintă 90 la sută din valoarea investiţiei, diferenţa de 10 procente trebuind să fie asigurată de antreprenor. Asemeni celorlalte programele de sprijin pentru IMM-uri finanţate integral din bugetul de stat, antreprenorul care reuşeşte să fie acceptat în programul pentru afaceri rurale va trebui sa facă toată investiţia mai întâi din banii săi, pentru ca apoi statul să-i deconteze cheltuielile în limita ajutorului nerambursabil câştigat. Banii de la stat vor putea fi investiţii în echipamente IT, birotică, utilaje, autoutilitare, crearea unui site de prezentare, servicii de promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanţă etc. Programul de sprijin este destinat microîntreprinderilor şi IMM-urilor, adică firme care au maximum 249 de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de cel mult 50 milioane euro sau deţin active totale de pană la 43 milioane euro, echivalent în lei. Însă, trebuie precizat că fondurile nerambursabile pot fi accesate de agenţii comerciali care: au sediul social şi punctul de lucru în mediul rural; au cel mult cinci ani de la înregistrarea în Registrul Comerţului la data la care se deschid aplicările electronice la proiect; nu au datorii nici la bugetul general consolidat, nici la bugetul local. De asemenea, antreprenorii care vor fi acceptaţi în proiect trebuie să reinvestească anual, timp de trei ani, minimum o treime din profit, începând cu anul următor după primirea fondurilor nerambursabile, şi să angajeze cel puţin o persoană, până la depunerea decontului.
Reamintim că obiectivul Programului naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural îl constituie stimularea şi sprijinirea demarării şi dezvoltării structurilor economice private înfiinţate în mediul rural prin facilitarea accesului acestora la finanţare, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi facilitarea accesului IMM-urilor înfiinţate în mediul rural la sursele de finanţare în contextul reducerii discrepanţelor economice dintre mediul urban şi cel rural.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.