ANAF: Impozitul pe profit de la 1 ianuarie 2016
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) aduce la cunoştinţa contribuabililor că, în 2016, cota de impozit pe profit care se aplică asupra profitului impozabil este de 16%.
Contribuabilii care desfăşoară activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, şi în cazul cărora impozitul pe profit datorat pentru activităţile prevăzute în acest articol este mai mic decât 5% din veniturile respective, sunt obligaţi la plata impozitului în cotă de 5% aplicat acestor venituri înregistrate. Rezultatul fiscal (în locul profitului impozabil) se calculează ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile şi deducerile fiscale şi la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau în calcul şi elemente similare veniturilor şi cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum şi pierderile fiscale care se recuperează în conformitate cu prevederile art. 31, respectiv în următorii 7 ani consecutivi. Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscală. Rezultatul fiscal se calculează trimestrial/anual, cumulat de la începutul anului fiscal.
Printre principalele noutăţi în ceea ce priveşte impozitul pe profit menţionăm: extinderea scutirii la profitul reinvestit pe lângă investiţiile în echipamente tehnologice şi asupra investiţiilor în calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, precum şi în programe informatice, produse şi/sau achiziţionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, şi puse în funcţiune, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice, este scutit de impozit. Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe; includerea în categoria veniturilor neimpozabile a: sumelor colectate, potrivit legii, pentru îndeplinirea responsabilităţilor de finanţare a gestionării deşeurilor; veniturilor aferente titlurilor de plată obţinute de persoanele îndreptăţite, potrivit legii, titulari iniţiali aflaţi în evidenţa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor sau moştenitorii legali ai acestora; despăgubirilor primite în baza hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului; veniturilor înregistrate printr-un sediu permanent dintr-un stat străin, în condiţiile în care se aplică prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate între România şi statul străin respectiv, iar convenţia respectivă prevede ca metodă de evitare a dublei impuneri metoda scutirii; sumelor primite ca urmare a restituirii cotei-părţi din aporturile acţionarilor, respectiv asociaţilor, cu ocazia reducerii capitalului social, potrivit legii. De precizat că cheltuielile de protocol sund deductibile în limita a 2% asupra profitului contabil la care se adauga cheltuiala cu impozitul pe profit si cheltuiala de protocol. În cadrul cheltuielilor de protocol se includ şi cheltuielilor înregistrate cu taxa pe valoarea adăugată colectată potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.