Potrivit unei Hotărâri adoptate recent de Guvern, în cazierul fiscal al contribuabililor vor putea fi înscrise informații despre 318 fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale și de cele care privesc disciplina financiară.

Numărul faptelor care se vor înscrie în cazierul fiscal potrivit noii legislații, este de aproape trei ori mai mare decât în prezent, din cele 318 fapte sancţionate de legile fiscale, vamale şi cele care privesc disciplina financiară 82 fiind infracţiuni iar 236 - contravenţii. Concret, modificările aduse de noul act normativ sunt corelate cu prevederile Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi ale Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, fiind redefinite faptele pentru care vor fi înscrise informații în cazierul fiscal, în concordanță cu Ordonanţa Guvernului 39/2015 privind cazierul fiscal. Astfel, în cazierul fiscal vor fi introduse și unele fapte prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu modificările și completările ulterioare cum ar fi, spre exemplu, "omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute pentru obținerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri". O altă faptă care va fi înscrisă în cazierul fiscal o reprezintă neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară prețului de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului (...). Acestea se vor sancţiona, de asemenea, cu amendă între 3.500 lei și 27.500 de lei, în funcție de tipul contravenției. În schimb, a fost eliminată infracţiunea prevăzută de Legea 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii 286/2009 privind Codul Penal, mai precis "fapta persoanei care, cu rea-credinţă, a făcut declaraţii inexacte, în baza cărora s-a operat o înmatriculare ori s-a făcut o menţiune în registrul comerţului", prevăzută la art. 48 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, articol care a fost abrogat.

Reamintim că, potrivit OG 39/2015, cazierul fiscal reprezintă oglinda contribuabililor, în care se ține evidența persoanelor fizice, juridice și a entităților fără personalitate juridică care au săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale și de cele care privesc disciplina financiară. Certificatul de cazier fiscal trebuie prezentat, obligatoriu, în următoarele situaţii: la înființarea societăților comerciale, a societăților cooperative și a cooperativelor agricole, de către asociați, acționari și reprezentanții legali desemnați; la solicitarea înscrierii asociațiilor și fundațiilor în Registrul asociațiilor și fundațiilor de către asociații sau membrii fondatori ai acestora; la autorizarea exercitării unei activități independente de către solicitanți; la cesiunea părților sociale sau a acțiunilor de către noii asociați sau acționari; la numirea de noi reprezentanți legali, precum și la cooptarea de noi asociați sau acționari cu prilejul efectuării majorării de capital social; în cazul cooptării unor noi membri în asociații și fundații, atunci când aceștia dobândesc și calitatea de reprezentanți legali.