Potrivit prevederilor legale, marja profitului este diferenţa dintre preţul de vânzare aplicat de persoana impozabilă revânzătoare şi preţul de cumpărare.

Astfel, persoana impozabilă revânzătoare aplică regimul special pentru livrările de bunuri second-hand pentru care există obligaţia colectării taxei, bunuri pe care le-a achiziţionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre următorii furnizori: o persoană neimpozabilă; o persoană impozabilă, în măsura în care livrarea efectuată de respectiva persoană impozabilă este scutită de taxă, conform art. 292 alin. (2) lit. g); o întreprindere mică, în măsura în care achiziţia respectivă se referă la bunuri de capital; o persoană impozabilă revânzătoare, în măsura în care livrarea de către aceasta a fost supusă taxei în regim special. În cazul livrărilor de bunuri second-hand supuse regimului special, baza de impozitare a TVA este marja profitului determinată conform art. 312 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, exclusiv valoarea taxei. Marja profitului este diferenţa dintre preţul de vânzare aplicat de persoana impozabilă revânzătoare şi preţul de cumpărare, în care: preţul de vânzare constituie suma obţinută de persoana impozabilă revânzătoare de la cumpărător sau de la un terţ, inclusiv subvenţiile direct legate de această tranzacţie, impozitele, obligaţiile de plată, taxele şi alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport şi asigurare, percepute de persoana impozabilă revânzătoare cumpărătorului, cu excepţia reducerilor de preţ; preţul de cumpărare reprezintă tot ce constituie suma obţinută, conform definiţiei preţului de vânzare, de furnizor, de la persoana impozabilă revânzătoare.

Normele metodologice prevăd că baza de impozitare pentru fiecare livrare de bunuri supusă regimului special este diferenţa dintre marja de profit realizată de persoana impozabilă revânzătoare şi valoarea taxei aferente marjei respective, iar pentru determinarea taxei colectate aferente fiecărei livrări, din marja profitului se calculează suma taxei colectate corespunzătoare fiecărei livrări prin aplicarea procedeului sutei mărite. De asemenea, în situaţia în care marja profitului este negativă persoana impozabilă nu colectează TVA conform regimului special. Față de prevederile legale precizate, baza de impozitare a TVA în cazul autoturismelor second-hand achiziționate din state membre UE și vândute în România de către o persoană impozabilă revânzătoare înregistrată în scopuri de TVA în România, este diferenţa dintre marja de profit realizată de persoana impozabilă revânzătoare şi valoarea taxei aferente marjei respective.