Apel de proiecte POR 2014-2020: Investiţii în domeniul dezvoltării microîntreprinderilor
Apelul are un buget de 234,12 milioane de euro, bani alocați din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar valoarea minimă eligibilă a unui proiect este 25.000 de euro..
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a lansat primul apel de proiecte pentru microîntreprinderi are pot primi finanțare prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Astfel, în perioada 27 iulie 2016 – 27 ianuarie 2017, se pot depune spre finanţare proiecte – prin POR 2014-2020, Axa prioritară 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, Prioritatea de investiție 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri” – Apelul de proiecte 2.1.A. – Microîntreprinderi. Pot solicita finanțare societățile comerciale și cooperativele care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, finanţările fiind destinate investițiilor, respectiv activităților care se referă la construirea, modernizarea și extinderea spațiilor de producție sau prestare a serviciilor, la dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.
Operatorii economici interesați să obțină finanțare în cadrul acestui apel pot consulta ghidul aferent pe site-ul programului - Ghidul Solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/2/2.1.A-Microîntreprinderi, care conţine informații despre specificitatea proiectelor, completarea și depunerea cererii de finanțare, condiții de eligibilitate, etapele de verificare, evaluare, selecție și contractare a proiectelor. De asemenea, sunt incluse modele pentru Cererea de finanțare și Contractul de finanțare. Prevederile Ghidului se vor completa, acolo unde este cazul, cu prevederile Ghidului general al POR 2014-2020, intitulat „Ghidul solicitantului – Condiţii generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 - 2020”. Versiunea finală a ghidului este cea rezultată după integrarea numeroaselor observații și comentarii primite ca urmare a consultării publice.
Valoarea maximă a finanțării nerambursabile solicitate trebuie să respecte normele de acordare a ajutorului de minimis: valoarea maximă a ajutorului de minimis ce poate fi acordat unei întreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali înainte de data depunerii cererii de finanţare şi anul curent depunerii cererii de finanţare) este de 200.000 de euro, echivalent în lei. Finanțarea nerambursabilă solicitată se poate situa la cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului. Pot fi finanţate societăţi cu vechime de 1 an, până la data depunerii cererii, şi cele care se încadrează în categoria microîntreprinderilor. În ceea ce priveşte activităţile finanţabile, acestea sunt cele investiţionale - construirea modernizarea sau extinderea spaţiului de producţie sau de prestări servicii sau/și dotarea cu active corporale sau necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line. Cererile de finanțare se depun prin intermediul aplicației MySMIS.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.