APIA: Transfer de fonduri pentru Submăsura 6.5
Transferul din Pilonul I către Pilonul II a sumei de 112,3 milioane de euro va fi utilizat pentru Submăsura 6.5 - "Schema pentru micii fermieri".
Reamintim că printre obiectivele Submăsurii 6.5 se află cedarea terenurilor în mod voluntar de către unii fermieri în favoarea altor fermieri, în scopul facilitării comasării terenurilor precum şi prioritizarea fermierilor care cedează o exploatație cu o suprafață mai mare și în acele zone în care terenul are un potențial ridicat. Submăsura 6.5, care are o puternică legătură cu măsurile care vizează investițiile în ferme, sprijinindu-le în favoarea restructurării şi creșterii competitivității, asigură sprijin micilor fermieri care au participat la schema pentru micii fermieri din cadrul Pilonului 1 cel puţin un an şi care se angajează să transfere definitiv către alt fermier întreaga lor exploataţie şi drepturile de plată corespunzătoare. Conform APIA, Submăsura ar aborda şi problema nivelului foarte ridicat de fragmentare al suprafeţelor agricole din România şi ar contribui la creşterea productivităţii şi competitivităţii.
Pentru a beneficia de fonduri, solicitantul trebuie: să fi aplicat cel puţin un an schema pentru micii fermieri din Pilonul I, în momentul depunerii cererii în cadrul acestei submăsuri, făcând dovada retragerii din schema aferentă Pilonului 1; să deţină în proprietate terenul ce urmează a fi transferat; solicitantul se angajează să transfere definitiv către alt fermier întreaga sa exploataţie şi drepturile de plată corespunzătoare. Potrivit regulilor stabilite, transferul definitiv al terenului nu poate fi reziliat de nici una dintre părţi mai devreme de durata minimă de 20 de ani, şi se poate face atât prin documente care conferă proprietatea bunurilor imobiliare, cât şi prin arendarea prin contract de arendare pe o perioadă de cel puţin 20 de ani.
Conform Titlului V din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, intensitatea sprijinului reprezintă 120% din suma anuală calculată a sprijinului pe care beneficiarul este eligibil să o primească în cadrul schemei simplificate din Pilonul 1. Datele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură estimau, în anul 2011, circa 840.000 de fermieri ca potenţiali beneficiari ai acestei Submăsuri care va putea fi activată începând cu anul 2016, astfel încât, minimum un an, solicitantul să fie beneficiar al schemei simplificate din cadrul Pilonului 1 (plăţi directe). De precizat, în încheiere, că potrivit oficialilor, Submăsura răspunde nevoii privind restructarea şi modernizarea fermelor mici, în ferme orientate către piaţă, Prioritatea 2 A.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.