Una dintre normele de ecocondiţionalitate, impusă prin respectarea GAEC 4, se referă la zonele cu strat vegetal care sunt culturi secundare ce nu participă la calculul diversificării culturilor şi care asigură acoperirea solului pe timpul iernii, până la data de 1 martie, numite de fermieri și covoare verzi.

Potrivit legii, Normele privind ecocondiţionalitatea vizează standardele privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC), cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) şi sunt obligatorii pentru fermierii care solicită plăţi directe și ajutoare naționale tranzitorii, dar și pentru beneficiarii primelor anuale în cadrul măsurilor pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică, împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite, plăţi de agromediu şi climă, sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, plăţi pentru angajamente de silvomediu și măsuri de sprijin în sectorul pomicol. Una dintre normele de ecocondiţionalitate, impusă prin respectarea GAEC 4, se referă la zonele cu strat vegetal care sunt culturi secundare ce nu participă la calculul diversificării culturilor şi care asigură acoperirea solului pe timpul iernii, până la data de 1 martie, numite de fermieri și covoare verzi. Perioada de însămânţare a culturilor secundare este 1 august - 1 octombrie, terenul putând însămânțat cu măzăriche de toamnă, mazăre furajeră de toamnă, secară, orz, ovăz, trifoi, rapiță, mei, phacelia, muștar, ghizdei în proporție de două specii care se stabilesc de fermier, astfel încât ambele specii să fie identificate la controlul pe teren care se efectuează de APIA. Zonele cu strat vegetal participă se pot înfiinţa inclusiv pe parcelele cu suprafeţe mai mici de 0,3 ha. Desființarea culturilor secundare se realizează prin distrugere mecanică până la data limită de 31 martie. În cazul în care condiţiile meteorologice nu permit desființarea culturii până la data limită menționată, aceasta se poate face până la data de 30 aprilie, cu condiţia notificării prealabile a Centrului local/Centrului județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Dacă instituţia a informat fermierul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea unică de plată sau intenția de a efectua un control pe teren, sau dacă în cadrul controlului pe teren se constată neconformităţi, modificările solicitate de fermier în conformitate nu sunt acceptate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea. Pentru zonele cu strat vegetal nu este necesară o delimitare suplimentară faţă de parcela SAPS digitizată. Sistemul informatic va calcula automat pentru parcelele solicitate cu codurile de cultura aferente suprafaţa ZIE şi va aplica ponderea.

Reamintim că, potrivit legii, nerespectarea de către agricultori a normelor de ecocondiţionalitate conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată, pe baza gravităţii, amplorii, persistenţei, repetiţiei şi caracterului intenţionat al nerespectării obligaţiilor, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mulţi ani, cu exceptia cazurilor de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale (conform art. 31 din Regulamentul CE nr. 73/2009), respectiv: decesul agricultorului; incapacitatea profesională de lungă durată a agricultorului; o catastrofă naturală de proporţii care afectează grav suprafeţele agricole ale exploataţiei; distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe exploataţie.