Combaterea spălării banilor în domeniul bancar
* Banca Naţională a României (BNR) a modificat Regulamentul nr. 9/2008 privind cunoaşterea clientelei în scopul prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului.
* Precizăm că Regulamentul BNR nr. 16/2009 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 626.
Regulamentul BNR nr.9/2008 stabileşte standardele minime pentru elaborarea, de către instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul special, a propriilor norme de cunoaştere a clientelei ca parte esenţială a administrării riscului de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului. Astfel, potrivit noilor prevederi, pentru persoanele fizice băncile trebuie să indentifice următoarele informaţii: numele şi prenumele şi, după caz, pseudonimul; data şi locul naşterii; codul numeric personal sau, dacă este cazul, un alt element unic de identificare similar; domiciliul şi, dacă este cazul, reşedinţa; numărul de telefon, fax, adresa de poştă electronică, după caz; cetăţenia; ocupaţia şi, după caz, numele angajatorului ori natura activităţii proprii; funcţia publică, importanţa deţinută, în cazul clienţilor care sunt rezidenţi în străinătate, dacă este cazul; numele beneficiarului real, dacă este cazul.
Pentru persoanele juridice, băncile vor trebui să cunoască, de asemenea, următoarele: denumirea; forma juridică; sediul social şi, dacă este cazul, sediul unde se situează centrul de conducere şi de gestiune a activităţii statutare; numărul de telefon, fax, adresa de poştă electronică, după caz; tipul şi natura activităţii desfăşurate; identitatea persoanelor care, potrivit actelor constitutive şi/sau hotărârii organelor statutare, sunt investite cu competenţa de a conduce şi reprezenta entitatea, precum şi puterile acestora de angajare a entităţii; numele beneficiarului real, dacă este cazul, sau, în cazul persoanelor juridice, altele decât societăţile comerciale, sau al altor entităţi ori construcţii juridice care administrează şi distribuie fonduri, informaţii despre grupul de persoane care constituie beneficiarul real; identitatea persoanei care acţionează în numele clientului, precum şi informaţii pentru a se stabili că aceasta este autorizată/împuternicită în acest sens. Totodată, BNR a decis şi prelungirea, până la 18 luni, a perioadei în care băncile pot aplica măsurile de cunoaştere a clientelei prevăzute de Legea nr. 656/2002, tuturor clienţilor existenţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.