Contractul de arendare: reguli specifice
Potrivit legii, pot fi arendate orice bunuri agricole, de la terenurile cu destinaţie agricolă, terenurile ocupate cu construcţii şi instalaţii agrozootehnice, la animale, construcţii de orice fel, maşini, utilaje şi alte asemenea bunuri destinate exploatării agricole.
Potrivit art. 1778 alin. 1 din Noul Cod Civil (NCC), locaţiunea bunurilor agricole poartă denumirea de arendare. În conformitate cu prevederile art. 1777 din NCC, locaţiunea este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun, în schimbul unui preţ, denumit chirie. Concret, arendarea are drept obiect exploatarea pe o durată determinată a bunurilor agricole, contra unui preţ stabilit prin contractul încheiat (contractul de arendare) între proprietarul bunurilor agricole, pe de o parte, în calitate de arendator, şi locatar, pe de altă parte, în calitate de arendaş. Pot fi arendate orice bunuri agricole, cum ar fi: terenurile cu destinaţie agricolă, şi anume terenuri agricole productive - arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbuştii fructiferi, plantaţiile de hamei şi duzi, păşunile împădurite, terenurile ocupate cu construcţii şi instalaţii agrozootehnice, amenajările piscicole şi de îmbunătăţiri funciare, drumurile tehnologice, platformele şi spaţiile de depozitare care servesc nevoilor producţiei agricole şi terenurile neproductive care pot fi amenajate şi folosite pentru producţia agricolă; animalele, construcţiile de orice fel, maşinile, utilajele şi alte asemenea bunuri destinate exploatării agricole. În ceea ce priveşte încheierea contractului de arendare, acesta trebuie încheiat în formă scrisă, sub sancţiunea nulităţii absolute.
De asemenea, sub sancţiunea unei amenzi civile stabilite de instanţa de judecată pentru fiecare zi de întârziere, arendaşul trebuie să depună un exemplar al contractului la Consiliul local în a cărui rază teritorială se află bunurile agricole arendate, pentru a fi înregistrat într-un registru special ţinut de secretarul Consiliului local. Dacă arendaşul este persoană fizică şi obţine venituri din arendarea unui bun agricol, veniturile respective fac parte din categoria veniturilor obţinute din cedarea folosinţei bunurilor. În acest caz, arendaşul trebuie să se prezinte în termen de 15 zile de la încheierea contractului la unitatea fiscală de care aparţine, pentru a înregistra contractul de arendă în care este recomandabil să fie trecută perioada pentru care se încheie contractul de arendă. Dacă contractele de arendare sunt încheiate în formă autentică, precum şi dacă sunt înregistrate la Consiliul local, acestea constituie, în condiţiile legii, titluri executorii pentru plata arendei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract. În fine, toate cheltuielile legate de încheierea, înregistrarea şi publicitatea contractului de arendare revin arendaşului. De reţinut că, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 17/2014, potrivit art. 4 alin. 1 din legea respectivă, înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, şi a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale. Contractul de arendare încetează prin decesul, incapacitatea sau falimentul arendaşului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.