DA Bihor - Pagubele arşiţei verii: au fost afectate 38.500 ha cu culturi agricole
Din cauza fenomenelor climatice din vara acestui an, caracterizate prin caniculă şi arşiţă cu temperaturi care au depăşit cu mult media normală pe perioade lungi de timp, la nivel naţional a fost demarată o acţiune de evaluare a pagubelor produse culturilor agricole.
Culturi agricole pârjolite
Astfel, până la data de 30 septembrie, Direcţiile Judeţene pentru
Agricultură împreună cu Prefecturile şi Administraţiile Locale, au evaluat efectele acestor fenomene, rezultatele centralizate urmând a fi comunicate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv Comandamentului Central pentru Situaţii de Urgenţă. În judeţul Bihor, datele indică următoarea situaţie: la culturile de porumb, din totalul de aproximativ 86.000 ha însămânţate în primăvară, circa 25.000 ha au fost afectate; la floarea soarelui - din cele 36.000 ha, 10.500 au avut de suferit, precum şi 3.000 ha de soia din totalul de 4.500 ha însămânţate. Păşunile şi fâneţele au fost efectiv pârjolite în unele regiuni ale judeţului astfel că şi animalele au avut de suferit prin compromiterea a 16.500 ha din totalul de 42.000 ha păşuni şi fâneţe. Aceste date se vor centraliza la nivel naţional astfel încât să se poată creiona o situaţie cât mai reală a pierderilor datorate acestor fenomene, urmând ca Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu alte instituţii guvernamentale să vină în sprijinul celor care au avut de suferit pierderi de producţie în acest an.
Întâlniri cu fermierii pe tema preţurilor
În altă ordine de idei, Direcţia Agricolă Bihor are programată pentru mâine, 8 octombrie, întâlniri cu reprezentanţii fermierilor din sectorul vegetal şi cei cu activitate în domeniul creşterii animalelor. Reamintim că, potrivit Legii nr. 571/2013 privind Codul Fiscal, precum şi a OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente, Direcţiile pentru Agricultură Judeţene fac propuneri privind preţurile medii ale produselor agricole şi valoarea producţiei de masă verde, disponibile pe pajiştile naturale către Consiliile Judeţene care urmează a fi supuse aprobării consilierilor judeţeni fiind transmise după aprobare către ANAF, care le comunică unităţilor fiscale din subordine şi care, la rândul lor, colectează sume datorate ca şi impozite pe venit în anul fiscal următor. Pentru a putea transmite valori cât mai reale, DA Bihor şi-a propus să invite la consultări reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale din domeniul creşterii animalelor şi din sectorul vegetal, precum şi ai exploataţiilor agricole care lucrează teren în arendă. Ca parteneri la consultări sunt aşteptaţi şi reprezentanţi ai Camerei Agricole Bihor. Întâlnirile sunt programate după cum urmează: începând cu ora 11.00 - pentru reprezentanţii din sectorul vegetal; ora 12,00 - pentru reprezentanţii fermierii cu activitate în domeniul creşterii animalelor. Mai multe detalii pot fi obţinute la sediul Direcţiei Agricole (DA) Bihor, telefon 0259/416.722, persoană de contact, domnul ing. Dan Antin.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.