Dotarea cu tahografe şi limitatoare de viteză a autovehiculelor de transport
* Autovehiculele de transport marfă cu masa maximă autorizată de peste 3,5 tone şi cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri trebuie dotate cu tahografe şi limitatoare de viteză.
* Categorii de autovehicule exceptate, totuşi, de această prevedere.
* Costurile pentru montarea tahografului şi a limitatorului de viteză pe autovehiculele nedotate, prin fabricaţie, cu aceste echipamente de siguranţă.
Etape pregătitoare
Prin Legea nr. 102/2006 de aprobare a OUG 109/2005, se prevede că, începând cu data de 1 octombrie a.c., toate autovehiculele de transport marfă cu masa maximă autorizată de peste 3,5 tone şi cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri trebuie dotate cu tahografe şi limitatoare de viteză.
Noile prevederi, pe lângă faptul că au menirea de a mări siguranţa rutieră pe drumurile publice, generează şi efecte de natură economică - pentru producătorii (fabricanţi) de aurovehicule, dar şi pentru deţinătorii - utilizatorii unor astfel de mijloace de transport. În altă ordine de idei, până să se ajungă la momentul de aplicare a acestor reglementări este necesară pregătirea tehnică prealabilă. În acest sens, ca primă fază, dotarea cu tahografe şi limitatoare de viteză s-a făcut de către fabricant, în momentul omologării noilor autovehicule. A doua fază a fost dotarea cu aceste echipamente de siguranţă rutieră a autovehiculelor din categoriile M2, N2, M3 şi N3 ce efectuau transporturi internaţionale de mărfuri şi persoane. Următoarea etapă a fost cea în care s-a introdus obligativitatea dotării cu tahograf şi limitator de viteză a autovehiculelor menţionate anterior, la omologarea acestora în vederea primei înmatriculări în România. "Dincolo de această succesiune, ca proceduri şi măsuri tehnice, nu toate autovehiculele din categoriile specificate de noile reglementări sunt echipate, din fabricaţie, cu tahografe şi limitatoare de viteză. În acest sens, continuă dl Gavril Grebenişan, şeful Reprezentanţei Bihor a Registrului Auto Român, în intervalul care a mai rămas până la 1 octombrie a.c., deţinătorii şi utilizatorii acestor categorii de autovehicule trebuie să se preocupe pentru montarea pe autovehiculele respective a tahografelor şi limitatoarelor de viteză".
Costuri pentru montarea noilor echipamente
În judeţul Bihor, la Oradea (str. Ogorului nr. 62) există una dintre societăţile comerciale reprezentative, cu cel mai mare segment de piaţă pe ţară, care asigură montarea, verificarea, repartizarea acestor tahografe şi limitatoare electronice de viteză - altfel spus, tot ce înseamnă asistenţă tehnică specifică. Discutând cu dl Viorel Gherdan, directorul tehnic al SC Tahonan, aveam să aflăm că pentru montarea unui tahograf costurile sunt de aproximativ 500 euro, iar în cazul limitatorului de viteză - între 450 şi 550 euro euro (însemnând aparatul şi serviciile prestate). Tahografele sunt de mai multe tipuri - rotunde sau format radio, costurile variând în funcţie de tip, dar sunt şi tahografe digitale.
Exceptarea de la regulă
De la dotarea cu tahografe şi cu limitatoare de viteză sunt exceptate, conform normelor AETR (acord european) anumite categorii de autovehicule, chiar dacă acestea sunt de transport şi au masa maximă autorizată de peste 3,5 tone sau transportă mai mult de 9 persoane.
Exceptate sunt: autovehiculele utilizate de forţele armate, apărarea civilă, pompieri sau forţele competente pentru menţinerea ordinii publice, direct sau sub supravegherea acestora; autovehiculele care în caz de necesitate sunt utilizate pentru operaţii de salvare; autovehiculele speciale pentru sarcini medicale; autovehiculele utilizate pentru transportul circurilor sau a unităţilor de spectacole.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.