DSVSA Bihor: A fost elaborat un Plan de măsuri preventive
Planul include ample acţiuni de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar al judeţului Bihor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade.
În contextul sărbătorilor de iarnă şi a tradiţiei româneşti de pregătire și consum a unor sortimente diverse de alimente tradiționale, pentru prevenirea practicilor frauduloase de punere în vânzare a unor alimente potențial dăunătoare consumatorilor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor a elaborat un plan de măsuri preventive, menite a asigura tuturor cetățenilor județului Bihor sărbători de iarnă liniștite. Astfel, vor fi vizate unităţi din municipiile și orașele județului - Oradea, Beiuş, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita, dar şi alte localităţi, cu accent pe operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de procesare și producție (abatoare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc.), de comerciali
zare a cărnii ( carmangerii şi măcelării) sau altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare, supermarket-uri etc.), a unităților de alimentație publică (restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri) care intenționează să organizeze mese festive cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar și a târgurilor de animale și piețelor agroalimentare. “Recomandăm tuturor consumatorilor să achiziţioneze alimente doar din unităţi autorizate sanitar veterinar, unități la nivelul cărora putem asigura controlul acestor alimente. De asemenea rugăm consumatorii să ne informeze de urgenţă în caz că au știință de cazuri în care se intenționează comerializarea de alimente în condiții care ar putea reprezenta o neconformitate pentru siguranța alimentelor, respectiv a cazurilor în care au cunoștință de comercializarea de produse alimentare în spații/ locuri neautorizate sau din surse clandestine. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și a circumscripțiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro” - precizează dr. Remus Ovidiu Moţoc, director executiv al instituţiei.
DSVSA Bihor reaminteşte, totodată, că examinarea în vederea depistării Trichinelozei a tuturor porcilor sacrificaţi în această perioadă este obligatorie, neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale, nu doar va fi sancţionată de către inspectorii DSVSA cu amenzi de până la 2000 lei, dar pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată. Exemenul se execută numai de către personal acreditat de DSVSA Bihor, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, de personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor și din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea.
Pentru perioada 5 decembrie 2016 - 8 ianuarie 2017, DSVSA Bihor a organizat la nivelul județului mai multe centre de examinare, al căror orare de funcționare este detaliat după cum urmează: Centru de permanență la nivelul județean, situat în incinta Pieței Cetate din cadrul Municipiului Oradea, care funcționează de luni până vineri între orele 830-1700, sâmbătă între orele 8.30 - 14.30, iar duminica între orele 8.30 - 13.00; la nivelul fiecărei circumscripții sanitare veterinare de siguranță a alimentelor sau circumscripțiile zonale - deschise în toate orașele județului (Oradea - Piața Decebal și Piața Cetate, Salonta, Beiuș, Stei, Aleșd, Marghita, și Valea lui Mihai) cu un program zilnic între 830-1700, pentru zilele lucrătoare, iar în cele nelucrătoare se asigură permanență telefonică; la sediul DSVSA Bihor, din str. Ion Bogdan 37, zilnic pentru zilele lucrătoare între orele 8.30 – 16.00; la sediile circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență din fiecare comună, prin medicii de liberă practică care au concensionat activitatea de supraveghere sanitară veterinară a teritoriului, în zilele lucrătoare conform programului afișat la sediul circumscripției; pentru carnea de mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic examinarea pentru depistarea Trichinellei sp. se efectuează doar la nivelul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale.
Orarul de funcționare, ce cuprinde numele medicului responsabil pentru fiecare zi de activitate și numărul de telefon la care poate fi contactat este afișat la fiecare circumscripție sanitară veterinară din județ, inclusiv la sediul DSVSA Bihor. Valoarea unui examen prin metoda trichineloscopiei directe, la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populației, în conformitate cu Ord. ANSVSA 96/2014 cu modificările ulterioare, este de 9 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.