Legea privind diminuarea risipei alimentare le propune operatorilor agroalimentari luarea unor măsuri bine stabilite pentru a se reduce pe cât posibil acest fenomen îngrijorător.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a elaborat o nouă abordare de gestionare a siguranței alimentelor, care simplifică distribuirea de produse alimentare pentru comercianții cu amănuntul mici. Legislația revizuită a UE privind deșeurile, adoptată în mai 2018, solicită țărilor UE să ia măsuri pentru reducerea deșeurilor alimentare în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare cu alimente, să monitorizeze și să raporteze nivelurile de deșeuri alimentare pe baza unei metodologii comune de măsurare a UE alimentele care urmează să fie adoptate de Comisie. Sistemul simplificat ar însemna că comercianții cu amănuntul nu trebuie să cunoască în detaliu riscurile specifice. Acestea includ pași pentru a verifica dacă alimentele donate sunt sigure, cum ar fi controlul duratei de depozitare, întreținerea lanțului rece și asigurarea comunicării între donator și beneficiari. În cadrul noului sistem, comercianții cu amănuntul trebuie doar să fie conștienți de prezența pericolelor biologice, chimice și fizice sau a alergenilor și că nerealizarea activităților de control cheie – cum ar fi separarea materiilor prime de produsele gătite – ar putea constitui un risc pentru consumatori. Abordarea este destinată centrelor de distribuție a alimentelor, supermarketurilor, puburilor, restaurantelor și altor comercianți cu amănuntul mici. Asigurarea siguranței alimentelor donate este deosebit de dificilă, deoarece acestea pot fi aproape de sfârșitul perioadei de valabilitate și, de asemenea, deoarece mai mulți actori sunt implicați în lanțul de donare a alimentelor. Avizul științific va ajuta donatorii și beneficiarii de alimente (băncile alimentare și alte organizații de caritate) prin definirea unor sisteme simplificate de gestionare a siguranței alimentelor pentru a asigura redistribuirea alimentelor sigure pentru cei care au nevoie. Potrivit datelor statistice, numai o mică parte a excedentului alimentar din UE este redistribuită. În 2017, rețeaua Federației Europene a Băncilor Alimentare a furnizat 44.700 de organizații de caritate de primă clasă, cu 4,1 milioane de mese în fiecare zi, în beneficiul a 8,1 milioane de persoane. Reamintim că legea privind diminuarea risipei alimentare a fost adoptată în România în anul 2016, dar în lipsa unor norme de aplicare a fost suspendată, operarea ei oficială fiind amânată până în februarie 2019.