Procesul de instalare a tânărului fermier presupune mai multe etape care trebuie respectate, penru a fi întrunite condiţiile de eligibilitate necesare obţinerii finanţării.

Solicitanţii eligibili pentru accesarea finanţărilor PNDR acordate în cadrul Măsurii 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, trebuie să aibă vârsta până în 40 de ani şi să îndeplinească condiţiile prevăzute de lege. De asemenea, exploataţia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: dimensiune economică cuprinsă între 12.000 - 50.000 SO; înregistrată ca microintreprindere/ întreprindere mică; exploataţia să fie înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare - APIA, în Registrul agricol şi/sau în Registrul exploataţiilor - ANSVSA. Procesul de instalare a tânărului fermier se desfăşoară în trei etape distincte. Prima etapă este înregistrarea tânărului fermier la Oficiul Registrului Comertului ca microintreprindere/intreprindere mică, având pentru prima dată obiect de activitate în domeniul agricol, cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de finanţare, iar înscrierea la APIA şi/ sau Registrul Exploataţiei de la ANSVSA/DSVSA a exploataţiei deţinute sub entitatea economică prin care solicită sprijin, se face în acelaşi termen de maximum 24 de luni. Etapa trebuie să fie încheiată înaintea depunerii Cererii de finanţare pentru această submăsură. Cea de-a II-a etapă presupune depunerea şi înregistrarea Cererii de finanţare însoţită de Planul de afaceri şi documentele obligatorii precum şi documentele anexă. Implementarea Planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului.

Înaintea solicitării celei de-a doua tranşe de plată, beneficiarul face dovada creşterii performanţelor economice ale exploataţiei, prin comercializarea producţiei proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranşe de plată. Instalarea tanarului fermier este considerata finalizată la momentul implementarii corecte a Planului de afaceri (adică la acordarea celei de-a doua tranşe de plată), practic aceasta reoprezentând cea de-a II-a etapă care trebuie parcursă obligatoriu. Solicitantul se va angaja să devină fermier activ în termen de maximum 18 luni de la data încheierii instalării. În situaţia în care, o exploataţie se preia de la propria Persoana Fizică, aceasta trebuie să preia integral exploataţia agricolă deţinută, fără a primi punctaj la selecţie. De asemenea, preluarea unei exploataţii de la soţ/soţie trebuie să fie integrală şi nu beneficiază de punctaj la selecţie, pentru preluarea integrală a exploataţiilor agricole. Este interzisă terţilor folosinţă sau administrarea exploataţiei agricole beneficiară de sprijin.