La invitaţia ambasadorului Cehiei şi a unuia dintre cei mai cunoscuţi fermieri din această ţară, care se ocupă şi în Bihor de cultivarea a 8.000 de hectare, o delegaţie de bihoreni, alcătuită din fermieri, investitori, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai APIA, s-a aflat timp de trei zile, de joi până sâmbătă, în această ţară, vizitând diverse ferme de animale şi utilaje.

 

2 kilograme pe lună!

Primul popas al delegaţiei din care au făcut parte atâta preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, cât şi directorul APIA, Traian Abrudan, a fost la o fermă de pui. Cu toate că numărul păsărilor este de peste 200.000, de îngrijirea lor se ocupă doar cinci angajaţi, hrănirea lor făcându-se cu concentrate, ceea ce face ca într-o lună aceştia să ajungă să cântărească 2 kilograme. Toată activitatea renumitului fermier ceh Rada Bohumir are loc într-un circuit închis, astfel încât nimic din ceea ce produce nu se pierde.

 

Mii de hectare exploatate în circuit închis

Pe o suprafaţă de peste 18.000 de hectare sunt cultivate cereale care sunt folosite la hrănirea animalelor, niciun bob de grâu sau porumb nu este vândut. "Nu vindem cerealele cultivate, deoarece valorificarea animalelor este mult mai bine plătită", a precizat fermierul ceh. Acesta a ajuns să îşi extindă atât de mult afacerile şi datorită experienţei vaste pe care o are. De mai bine de 11 ani cehul se ocupă cu agricultura, timp în care a reuşit să înveţe care sunt modalităţile de a obţine bani de pe urma acestei activităţi. 30.000 de tone de carne de pui, peste 20.000 de tone carne de porc şi două milioane de litri de lapte sunt produse anual în fermele sale, la această producţie contribuind şi cele 25 de proiecte nerambursabile accesate de la Uniunea Europeană. Cea mai mare atracţie pentru delegaţia română a avut-o prezentarea utilajelor agricole. Cu toate că valoarea acestora se ridică la sute de mii de euro, fermierul ceh a precizat că fără ele nu ar putea avea asemenea rezultate. Prin achiziţionarea lor, numărul angajaţilor este redus semnificativ.

 

Un îngrijitor la sute de animale

Un exemplu a fost cel al fermei de vaci, unde 7 muncitori se ocupă zi de zi de îngrijirea şi creşterea a peste 700 de bovine, de pe urma cărora sunt adunaţi zilnic nu mai puţin de 14.000 litri de lapte, care urmează drumul procesatorilor. Este de la sine înţeles că această cantitate de lapte nu ar putea fi adunată fără a avea în dotare o linie de muls de ultimă generaţie. O altă fermă aflată în administrarea lui Rada Bohumir este cea de porci, unde 8 angajaţi se ocupă de îngrijirea a peste 1000 de animale. În acelaşi loc se găseşte şi fabrica de concentrate unde se lucrează încontinuu, fără pauze sau zile libere. Din cantitatea de concentrate produse, jumătate sunt folosite de către fermele lui Bohumir, în timp ce cealaltă jumătate este scoasă spre vânzare.

 

Ferma crocodililor de Nil

O fermă "exotică" ce a fost inclusă în programul de vizită a fost cea a crocodililor de Nil. Chiar dacă în momentul de faţă valorificarea acestora se face doar prin vânzarea cărnii şi a pielii, fermierul ceh are în plan dezvoltarea unui centru turistic în cadrul căruia crocodilii să reprezinte atracţia turiştilor. Îngrijirea reptilelor este una destul de pretenţioasă. Acestea au nevoie de o temperatură constantă de 30 de grade atât în aer, cât şi în apă, sunt hrăniţi de două ori pe săptămână cu puii sau porcii morţi la ferme, fapt ce demonstrează că nimic din ceea ce produce fermierul ceh nu se pierde.

 

Energii neconvenţionale

Un alt câştig îl reprezintă producerea energiei electrice cu ajutorul panourilor solare. Pe o suprafaţă nu prea mare sunt montate zeci de panouri solare, a căror energie electrică este vândută statului cu zece coroane, în timp ce preţul celei cumpărate este de doar 2,5 coroane. Dejecţiile animalelor sau a resturilor de animale sunt şi ele o sursă de venit pentru fermierul ceh. Cu ajutorul acestora funcţionează cea mai mare fabrică de biogaz din Europa, a cărui propiretar este acelaşi fermier. "Fermierii ce au răspuns invitaţiei au avut posibilitatea să afle modalităţile prin care îşi pot dezvolta afacerile. Una dintre soluţii ar putea-o reprezenta accesarea cât mai multor fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană", a precizat Traian Abrudan, directorul APIA.

 

Zilele fermierilor bihoreni

În cele trei zile de vizită, fermierii bihoreni au avut posibilitatea să vadă şi, în acelaşi timp, să înveţe cum pot să obţină câştiguri importante din agricultură. Un prim pas spre dezvoltarea acestui sector îl face şi Consiliul Judeţean, care în perioada 18-20 septembrie va organiza prima ediţie a Zilelor fermierilor bihoreni ce se va desfăşura la Mădăras. "Dorim ca prin organizarea Zilelor fermierilor bihoreni să facem un prim pas în dezvoltarea agriculturii. Vom avea invitaţi din tot judeţul, dar şi din judeţele învecinate. De asemenea, din program nu vor lipsi momentele artistice susţinute de diverse formaţii şi ansambluri folclorice", a precizat Radu Ţîrle, preşedintele CJ Bihor.  Evenimentul se va desfăşura pe mai multe sectoare cum ar fi cel pomicol, zootehnic, legumicol etc.